Manželství osob stejného pohlaví uznává 16 zemí Evropské unie Ilustrační foto

ÚS otevřel registrovaným partnerům cestu k adopci: Nesmíme zavírat oči před proměnami rodinného soužití

Ústavní soud (ÚS) otevřel lidem žijícím v registrovaném partnerství cestu k individuálnímu osvojení dítěte. Organizace homosexuálů rozhodnutí přivítaly. Podle aktivistů z Platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) jde o důležitý krok ke zrovnoprávnění gayů a leseb s ostatními lidmi.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) v reakci na verdikt soudu oznámil, že vládě předloží novelu zákona, která umožní osvojení dětí člověkem žijícím v registrovaném partnerství i osvojení dítěte partnera. Místopředseda poslanců ODS Marek Benda (ODS) je ale proti. Myslí si naopak, že je na čase uvažovat o zrušení registrovaného partnerství.

Ústavní soudci na návrh Městského soudu v Praze škrtli ustanovení zákona, které adopci registrovaným partnerům výslovně znemožňovalo, a to i přesto, že svobodní gayové a lesby si teoreticky dítě jako jednotlivci osvojit mohli. „Tento paragraf vůbec nedával smysl,“ uvedl Jan Kozubík za PROUD.

Nález se nevztahuje ke společnému osvojení, které občanský zákoník umožňuje pouze manželským heterosexuálním párům. Jde jen o individuální adopci, kterou zákon připouští jako spíše výjimečnou možnost. Nález tedy neřeší ani situace, kdy homosexuál chce osvojit partnerovo dítě.

Zákaz individuálního osvojení uplatněný na registrované partnery byl podle ÚS diskriminační. Podle soudce zpravodaje Vojtěcha Šimíčka nelze zavírat oči před proměnami rodinného soužití, zároveň ale soud nechce přispívat k erozi tradiční rodiny. „ÚS velmi zdůraznil, že z ústavního pořádku plyne preference manželství a preference rodiny,“ řekl Šimíček.

ÚS přezkoumával právní úpravu na základě konkrétního sporu. Muž žijící v partnerství požádal radnici Prahy 13 o zařazení mezi osvojitele. Úřad to s odkazem na zákon odmítl, stejně postupoval i magistrát.

V reakci na dnešní rozhodnutí oznámil ministr pro lidská práva Dienstbier, že v nejbližší době přeloží vládě novelu zákona o registrovaném partnerství, která umožní registrovanému člověku adopci dětí i osvojení partnerova či partnerčina potomka. Dienstbier uvedl, že předpokládá od politických kolegů kladné přijetí návrhu. Opoziční poslanec Marek Benda (ODS) s tím nesouhlasí. „Dneska se ukazuje, že to byla typická salámová metoda. Pokládám to za nešťastné, je na čase směřovat spíše k úvaze o tom, jestli registrované partnerství nezrušit,“ řekl Benda novinářům v reakci na rozhodnutí ÚS.

Podle organizace Lumos na podporu náhradních rodin sexuální orientace řádné výchově nebrání. Registrovaný pár může dítěti z ústavu dát rodinu stejně jako manželé, míní organizace. S rozhodnutím soudu je spokojena i ředitelka Střediska náhradní rodinné péče Praha Věduna Bubleová. „Rodinné prostředí je pro výchovu a vývoj dětí lepší než ústav,“ řekla ČTK.

ÚS nebyl při rozhodování o dnes vyhlášeném verdiktu zcela jednotný. S nálezem nesouhlasil soudce Vladimír Sládeček, vyzýval ke zdrženlivosti. Dílčí výhrady k odůvodnění měli Ludvík David, Jaromír Jirsa a Jiří Zemánek.

(čtk)