Exhejtman ČSSD Josef Novotný Reprofoto: Tv Nova

Policie žádá sněmovnu o vydání poslanců Borky (KSČM) a Novotného (exČSSD)

Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny bude mít brzy nečekanou schůzi. Podle důvěryhodných zdrojů České justice policie požádala o vydání k trestnímu stíhání poslance Jaroslava Borku (KSČM) a exhejtmana Josefa Novotného. ten v roce 2015 vystoupil z ČSSD, je ale členem poslaneckého klubu. Oba jsou z Karlovarského kraje a podle dostupných informací jde o kauzu ROP Severozápad. Informaci potvrdil sám Borka.

Bývalý hejtman Josef Novotný České justici sdělil, že o žádosti policie zatím neví. Z postu šéfa kraje odešel v únoru 2015 po tlaku strany. Nyní je členem Volby pro Karlovarský kraj.

Poslanec Borka už byl o žádosti policie srozumněn. „Tuto informaci mám, myslím, že se to týká kauzy ROP,“ uvedl komunistický poslanec. Ten byl členem Hodnotící komise ROP.

Podle informací České justice chce předsedkyně mandátového výboru svolat schůzi na 18. nebo 19. května.

ROP Severozápad provázely od roku 2010 velké potíže a soudy doteď řeší několik trestních kauz. Postupně byli obviněni všichni ředitelé úřadu, úředníci i politici. V několika kauzách figuruje Kušnierz, jehož soud odsoudil na pět let vězení za přijímání úplatků a zneužití pravomoci. V roce 2014 byl podmínečně propuštěn. Letos ho ústecký krajský soud potrestal zatím nepravomocně sedmi lety za ovlivňování projektů.

ROP Severozápad vznikl v roce 2006 a rozděloval evropské dotace pro Ústecký a Karlovarský kraj. Během svého působení podpořil 536 projektů měst, krajů i soukromých společností částkou 19,4 miliardy korun. Nepodařilo se ale vyčerpat všechny připravené peníze, zbylo asi 3,5 miliardy korun. Hlavní roli v tom hrálo téměř dvouleté pozastavení programu kvůli podezření z korupce.

Eva Paseková