U soudu EU se projednávala česká žaloba na směrnici o zbraních Foto: archiv

Petice proti zbraňové směrnici má 50 tisíc podpisů, její zástupci míří za prezidentem

Padesát tisíc ručně sebraných podpisů měla k 1. květnu 2018 letošní nová petice proti regulaci zbraní a sebeobranných prostředků ze strany EU. Podpisy začal petiční výbor sbírat letos 18. ledna. Jak zjistila Česká justice, petentům bude v těchto dnech zaregistrována oficiální právní platforma –  spolek pokrývající téma „lidská bezpečnost“. V úterý 22. května pak zamíří na Hrad, kde Kanceláři prezidenta předají archy zbylé z první petice.

Předešlá petice proti zákazům a regulacím zbraní a sebeobranných prostředků dosáhla  přes 110 tisíc podpisů po dvou letech letech. Letošní nová petice je na polovině počtu podpisů té staré jen za čtyři měsíce, podpisy na ní od ledna přibývají rychlostí přes deset tisíc za měsíc.

To potvrzuje Karla Čížová, která komunikuje za petiční výbor: „Tento počet, jež nyní máme za týdny, byl u původní petice sbírán léta. 50 000 podpisů od 18. ledna je skutečně úžasný počet. Téma je tak veřejné, tak vážné, tak známé a pokusy o odzbrojení budí tak zdravý odpor u občanů, že se podpisy hrnou – nestíháme vybalovat obálky, upřímně, leč šťastně řečeno. Tato Petice 2018, aspiruje na petici všech dob, v ,ručně sbíraných podpisech´i dle slov mnoha politiků,“ uvedla pro Českou justici.

O důvodech a obsahu nové petice z ledna 2018 Česká justice informovala. Jsou jimi především odpor proti tzv. evropské zbraňové směrnici, která státům nařizuje tvrdou regulaci držení zbraní a nakládání s nimi, a to přesto, že opatření k bezpečnosti občanů jsou podle Lisabonské smlouvy vnitřní věcí jednotlivých členských zemí EU a že Česká republika má podle expertů jeden z nejlepších zákonů na regulaci zbraní na světě.

Lidé vyzývají k založení politické strany

Jak vyplývá z informací, které petiční výbor občas v anonymizované podobě zveřejní, petici kromě držitelů zbrojních průkazů – amatérů či členů mysliveckých nebo střeleckých spolků podepisují rovněž ti, pro které je držení zbraní a nakládání se zbraněmi součástí jejich profese, ale také mnoho dalších lidí z různých důvodů.

Z petice se zjevně stává „hnutí“, a to navenek i změnou struktury v právní platformu. Jeho představitele z petičního výboru přijímají ministři i předsedové stran, potvrdila pro Českou justici Karla Čížová. „Získává se tak podpora pro naši věc napříč celým politickým spektrem,“ vysvětlila. Podle jejího vyjádření mimo jiné v úterý 22. května 2018 přebere archy z původní petice na Hradě Kancelář prezidenta jménem prezidenta..

Od takové situace je jen krok ke změně statusu, která se odehrává právě v těchto dnech: „Petice se mění  v oficiální právní formu. Vysoce to žádají občané, petenti, politikové. Tedy petice se v řádu již jen dní stává právní platformou – tématicky dalece širší než zaměřenou pouze na zbraňovou oblast,“ uvedla Čížová. Na žádost o vysvětlení pak uvedla: „Budeme právní formou – konkrétně zapsaným spolkem. Tématicky budeme pokrývat nejen zbraně, ale celé široké pole ,lidské bezpečnosti.“

Na závěr pak Karla Čížová přidala podle svých slov „perličku“: „Už jen perlička: Petenti a voliči a občané nás dokonce ,pozitivně nutí´,  abychom se stali politickou stranou – jdoucí do voleb…„

Irena Válová