Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Délka správního řízení roste, Pelikán by omezil kasační stížnosti

Nejen personálním posílení soudů, ale i omezením možností soudit se chce ministerstvo spravedlnosti bojovat s neustále rostoucí délkou správního řízení. Na tiskové konferenci k uvedení Výroční statistické zprávy českého soudnictví to uvedl končící ministr Robert Pelikán (ANO). Mediánová délka řízení u krajských soudů ve správním agendě dnes je 397 dní a očekává se, že dále poroste.

Správní žaloby jsou lidově řečeno v módě. To nedávno potvrdil i předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa s tím, že je to zejména odraz rostoucí důvěry lidí ve správní soudnictví. Zatímco průměrná délka trestní i civilní agendy je podle ministra uspokojící, délka správního řízení začíná být neúnosná.

Doslova alarmující je pak v Praze, kde sídlí většina úřadů státní správy. Mediánová délka řízení je zde 615 dní, zatímco například v Hradci Králové 330 dní. Špatně je na tom ale i Brno, kde medián ukazuje délku řízení 567 dní. „Počet věcí trvale roste a správní soudnictví se rozvíjí. Když se podíváme do zahraničí tak je vidět, že se správní soudnictví u nás ještě stále plně nerozvinulo a trend bude pokračovat,“ komentoval výsledky Pelikán.
Řešením je podle něj personální posílení zejména problémových soudů, ale také omezení možnosti soudit se. NSS by podle ministra měl mít možnost odmítnout některé kasační stížnosti. „V civilním řízení je odvolání a dovolání omezeno a podobná omezení by měla být i ve správním soudnictví, správní řízení u soudu je už vlastně třetím stupněm,“ reagoval na dotaz České justice Pelikán.

Omezen by měl být i přístup ke správní žalobě jako takové. „Jsem přesvědčen o tom, že bude třeba razantnějších zásahů. Je paradoxní, že když dostanete pokutu 2000 korun za parkování, máte větší možnost opravných prostředků, než kdybyste spáchali trestný čin, například něco ukradli. Je to zbytečný luxus,“ dodal ministr. Parametry případného omezení jsou podle něj ale zatím spíše k diskuzi.

Celou výroční statistickou zprávu Českého soudnictví si můžete prohlédnout zde

V trestní a civilní agendě se podle něj podařilo odstranit tzv. dvourychlostní justici a rozdíl v délce řízení u různých soudů se podle něj postupně stírá. „U každého soudu se dnes občan dočká podobně rychlého rozhodnutí,“ řekl Pelikán. U civilního řízení je mediánový ukazatel na prvním stupni 70, u trestního 96 dní.

Ze statistik ale vyplývá, že průměrná délka řízení se – s výjimkou občanskoprávních řízení u okresních soudů – prodloužila. Na trestní i civilní rozsudky lidé pořád nejdéle čekají u soudů v severních Čechách. Podle ministra ale můžeme být s délkou řízení spokojeni a o mnoho snížit ji už nejde. „V soudním řízení musíte dát prostor k vyjádření stranám, dát jim prostor na přípravu, a to zabere nějaký čas. To, co nás teď zajímá více, je kvalita soudních rozhodnutí, tam vidím prostor pro zlepšení,“ řekl ministr. Velký rozdíl panuje u odvolání v civilní agendě. Ministerstvo proto debatuje se soudci, jak lépe sjednocovat judikaturu.

Prezentaci si můžete prohlédnout zde.

Průměrná délka trestního řízení u okresních soudů oproti roku 2016 mírně vzrostla, a to ze 196 dní na 201. Nejrychleji vynášejí verdikty soudy spadající pod Krajský soud v Hradci Králové, nejpomaleji právě soudy v severních Čechách, následovány soudy v Plzeňském kraji. Zatímco Okresnímu soudu v Kutné Hoře zabere vyřízení trestní kauzy v průměru 33 dní, Okresnímu soudu v Chomutově trvá totéž 366 dní.

U civilních řízení u okresních soudů loni průměrná délka poklesla z 344 na 298 dní. Mezi soudními kraji a jednotlivými soudy však stále panovaly velké rozdíly. Nejrychlejší byly soudy v jižních Čechách a Středočeském kraji, nejpomalejší spadaly pod Krajský soud v Ústí nad Labem a v Brně. „Trochu se nám objevuje problém u obvodních soudů v Praze, což je dáno i tím, že jim napadla obchodní agenda, kterou dřív řešil městský soud, a ta je v Praze mimořádně složitá,“ upozornil ministr s tím, že obvodní soudy dostanou posily.

U krajských soudů se loni průměrná délka prvostupňových občanskoprávních řízení natáhla z 958 na 1107 dní, činí tedy přes tři roky. Nejpomalejšímu Krajskému soudu v Ústí nad Labem trvají civilní řízení dokonce 2411 dní, tedy více než šest let. Výrazně vzrostla také délka prvostupňových trestních řízení, a to z předloňských 396 na 480 dní. „To je jeden z údajů, který nám nedělá radost. Ukazuje to, že obhájci se učí prodlužovat a komplikovat řízení. Bude zřejmě nezbytná nějaká zásadnější změna procesních předpisů k tomu, aby se věci nemohly takto protahovat,“ uzavřel ministr.

Pelikán také komentoval účinky poslední novely insolvenčního zákona. Počet návrhů na oddlužení se podle něj vrací na úroveň před platností novely. „Strašení, že nebudou kapacity a nikdo nebude chtít návrhy sepisovat, se nenaplnilo,“ dodal.

(epa, čtk)