Náměstek Pavel Komár Reprofoto ČT

Komár nejvyšším státním zástupcem? Malá měla sondovat podporu u prezidenta

Při výběru nového ministra spravedlnosti v druhé vládě Andreje Babiše (ANO) hrála roli i otázka názoru kandidátů na fungování a personální obsazení státního zastupitelství. Podle informací České justice panují totiž k jeho současnému vedení výhrady jak v hnutí ANO, tak na Pražském hradě. Dokonce se objevilo i jméno možného nástupce nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Má jím být náměstek Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ) Pavel Komár. Ministryně spravedlnosti Taťána Malá popřela, že by s prezidentem řešila personálie.

Dobré vztahy někdejšího vlivného člena ČSSD a politického náměstka exministra Roberta Pelikána Jeronýma Tejce s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem byly jedním z důvodů, proč nakonec nebyl pro tuto funkci vybrán, jakkoliv byl favoritem.
Naopak Taťána Malá, která byla nakonec doslova na poslední chvíli vybrána Andrejem Babišem po mnoha konzultacích s různými lidmi z justice i advokacie, patří k těm politikům, kteří práci státního zastupitelství hodnotí nikoliv nekriticky. Sám Babiš jako jednu z předností Malé zmínil to, že nemá v justici žádné vazby.

V hnutí ANO je nemalá část politiků, hlavně mezi poslanci, kteří jsou přesvědčeni minimálně o rezervách v práci státního zastupitelství. Ukázalo se to při debatě o vydání poslanců krátce po posledních volbách. Zvláště v případě poslanců Pavla Růžičky (ANO) a Bohuslava Svobody (ODS), kteří se do problémů se zákonem dostali jako komunální politici, byla kritika práce státního zastupitelství velmi otevřená.

Na Pražském hradě pak vyvolal nevoli způsob vyšetřování údajné manipulace při výběrovém řízení na zakázky Lesní správy Lány pražským VSZ. Následně došlo k roztržce mezi prezidentem a nejvyšším státním zástupcem Zemanem. Ten odmítl prezidentovo pozvání ke schůzce s odkazem na údajnou obavu ze zásahů do vyšetřování tohoto případu. Hrad reagoval nepozváním nejvyššího státního zástupce na slavnostní předávání státních vyznamenání u příležitosti státního svátku 28. října.

Tři na sobě nezávislé zdroje z justice a okolí prezidenta Zemana, které ale nechtěly být jmenovány České justici potvrdily, že Malá již možnou personální změnu na postu nejvyššího státního zástupce konzultovala při své schůzce před jmenováním ministryní s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Při debatě s prezidentem měla zmínit právě jméno Pavla Komára. Malá to popírá. „Personální věci, jakékoliv, jsme s panem prezidentem vůbec neřešili,“ reagovala na dotaz České justice.

Ministryně navštívila prezidenta v Lánech Foto: Hrad.cz

Komár má pověst ambiciózního a odborně zdatného státní zástupce. Je považován, spolu s šéfem Odboru závažné hospodářské a finanční kriminality VSZ Petrem Šeredou, za hlavní mozek olomouckého VSZ. Patří také mezi hlavní odpůrce koncepce nového zákona o státním zastupitelství, kterou naopak prosazuje vedoucí pražského VSZ Lenka Bradáčová s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. V případě prosazení tohoto zákona by došlo k zániku obou vrchních státních zastupitelství, přičemž je v soustavě veřejným tajemstvím, že se s týmem Ivo Ištvána na vyšší posty než na úrovni krajských státních zastupitelství, nepočítá. Na rozdíl od týmu Lenky Bradáčové, který by i s ní naopak přešel na nově zřízené speciální státní zastupitelství.

Komár také čelil minulý rok kárné žalobě, kterou na něj podal právě Pavel Zeman. Důvodem bylo údajné porušení zákona, když v televizi prozradil vyšetřovací kroky při výpovědi policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho tehdejšího prvního náměstka Zdeňka Laubeho. Při projednávání žaloby, která nakonec nevedla k jeho potrestání, Komár opakovaně kritizoval práci nejvyššího státního zástupce i Nejvyššího státního zastupitelství, neboť podle jeho názoru nedostatečně metodicky řídí soustavu. Diplomatický distanc vůči VSZ v Olomouci je naopak opakovaně zřejmý i z některých výroků nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Komár nebyl včera k zastižení. Jeho nadřízený Ivo Ištvan České justici sdělil, že takovým informacím nevěří a považuje je za účelové.

(pd, hrb)