Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi k opencard

Sněmovna zřídila komisi, která by měla prověřit vyšetřování případu pražské karty opencard. V kauze bylo zatím nepravomocně odsouzeno několik někdejších úředníků. Autoři projektu z řad městských politiků v čele s bývalým primátorem Pavlem Bémem (ODS) vystupovali v roli svědků. Stíhána je kvůli opencard ale většina členů pozdější městské rady včetně Bémova nástupce, nyní poslance Bohuslava Svobody (ODS) a současného primátora Tomáše Hudečka (TOP 09).

„Nejde o to rozhodnout, kdo je vinen, ale zda policie a státní zástupci pracují správně, zda jsou schopni vyhodnotit důkazy,“ zdůvodnil vznik komise předkladatel návrhu Stanislav Huml (ČSSD). Zřízení parlamentní komise podpořila v diskusi také ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a další poslanci. „Už vím velmi dobře, jak těžce se kontroluje činnost orgánů činných v trestním řízení,“ uvedla Válková.

I právnímu laikovi je podle ní jasné, že skuteční viníci stíháni nejsou. Rovněž podle Danila Korteho (TOP 09) se ti, kteří kauzu zavinili, nyní pouze smějí.

Proti komisi vystoupil exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Poslanci to sice myslí dobře, komise ale podle něho bude politickým orgánem. Blažek varoval před selektivní spravedlností, když se má prověřovat postup státního zastupitelství jen v jednom trestním řízení, a ne ve všech.

Skeptický byl předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Obává se mimo jiné toho, že komise by ve výsledku mohla zamezit možnosti potrestání skutečných viníků.

Iniciativu k založení komise podnítil příběh bývalého úředníka magistrátu Jiřího Chytila, který kauzu odkryl, měl být prý podle příslibu policie utajeným svědkem, ale nakonec byl obžalován. Soud pětici úředníků včetně Chytila uložil zatím nepravomocně podmíněné tresty od jednoho roku do tří let za zvýhodnění firmy Haguess, která zakázku získala. Obžaloba tvrdí, že městu způsobili škodu za 67 milionů korun.

Z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže policie stíhá devět pozdějších radních, kteří odsouhlasili dvě nové smlouvy s Haguess na podporu systému opencard. Rada měla podle vyšetřovatelů vypsat soutěž, město poškodila o 25 milionů korun.

Pražská karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka či průkazka do knihovny. Kritizovaný projekt stál už asi 1,25 miliardy korun.

Sněmovní vyšetřovací komise může podle zákona vyžadovat podklady, vyslýchat svědky nebo například vyžadovat nezbytná vysvětlení. Aby mohla komise k opencard pracovat, Sněmovna ji musí obsadit členy, kteří musejí zvolit předsedu. Komise bude devítičlenná, mohla být naplněna příští týden. Pracovat by měla do konce roku.

Sněmovna dosud – bez opencard – zřídila 16 vyšetřovacích komisí. Zabývaly se například smlouvou o výstavbě dálnice D47, arbitráží mezi CME a Českem, kauzou společnosti Diag Human, kauzou kolem prodeje společnosti Unipetrol nebo zakázkou na dodávku mýtného systému. Jejich práce byly vesměs obdobné. Komise vypracovaly závěrečné zprávy, které ale většinou žádné nové informace nepřinesly.

-čtk-