Někdejší poradkyně ministra financí Andreje Babiše hana Marvanová Foto: archiv

Hana Marvanová prý jako náměstkyně končí kvůli tlakům zvenčí

První náměstkyně Hana Marvanová dostala od ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) nabídku, aby funkci opustila. Spory mezi oběma ženami ve vedení resortu nechce ministryně řešit odvoláním, ráda by erudici Hany Marvanové dále využila. Marvanová poskytla během včerejšího dne rozhovory několika deníkům, na své funkci prý netrvá. Do věci se vložil i předseda vlády Bohuslav Sobotka, chce se s oběma aktérkami příští týden sejít.

Sama Marvanová vidí za svým odchodem, o kterém Česká justice informovala už ve středu, „tlak vlivných zájmových skupin, které se kolem ministerstva pohybují“´, jak řekla Právu. Konkrétně obvinila lobby advokátů, exekutorů a části soudců.

V MF Dnes pak náměstkyně znínila spory kolem jmenování předsedů Krajských soudů v Ústí nad Labem a Brně. „Já jsem předsedala pětičlenné komisi, která byla jmenována paní ministryní, a dbala jsem na to, aby ta výběrová řízení byla otevřená pro všechny uchazeče, ať jsou z toho daného soudu, či odjinud. Každý člen komise hodnotil tyto uchazeče samostatně. Podle mého názoru vyhráli v obou případech uchazeči, kteří byli nejlepší. Transparentní výběrová řízení na obsazení funkcí jsou velmi důležitá. Tak, aby v justici nefungoval systém z minulosti, kdy tam ti soudní funkcionáři byli napořád, což vedlo k zapouzdření a neřešení problémů, které u těch soudů jsou. Právě na Krajských soudech v Brně a Ústí nad Labem, o které nyní jde, se i podle zpráv Bezpečnostní informační služby soustřeďují největší problémy související s podezřelými konkurzy,“ uvedla Marvanová.

Podle informací České justice je za nabídkou k odchodu především stav, kdy vnitřní spory Hany Marvanové s lidmi pracujícími v jí podřízených sekcích, a zejména pak v legislativním odboru, neumožňují ministerstvu plnit plán legislativních úkolů. Situaci nepomohlo ani jmenování Evy Ledererové sekční ředitelkou. Ledererovou přivedla počátkem dubna Válková a dosadila ji mezi Marvanovou a nově pověřeného ředitele legislativního odboru Antonína Stanislava, mezi Marvanovou a Ledererovou ale postupně narostlo enormní napětí.

Ministryně se rozhodla ke sporům s náměstkyní Marvanovou veřejně nevystupovat, čeká, jak se Marvanová k její nabídce postaví.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v pátek oznámil, že se chce s Válkovou i Marvanovou příští týden sejít. „Pozval jsem si paní ministryni Válkovou na středu, stejně tak i paní Marvanovou. Chci, aby mne informovaly o situaci na ministerstvu spravedlnosti, zejména pokud jde o plnění vládního programu a personální politiku. Požádal jsem také předsedu koaličního hnutí ANO, aby mi příští týden sdělil k situaci na ministerstvu své stanovisko,“ napsal ČTK ministerský předseda. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš má s oběma ženami jednat o situaci už v neděli.

Robert Malecký