Probační službu nově povede její dlouholetá pracovnice Jitka Čádová

Probační a mediační službu povede od června její dlouholetá zaměstnankyně Jitka Čádová. Oznámil to náměstek ministryně spravedlnosti pro vězeňství Pavel Štern, který před svým příchodem na ministerstvo službu sám řídil. Čádová chce klást důraz na snížení recidivy pachatelů trestných činů a na komplexní pomoc jejich obětem. Řekla, že by také ráda zvýšila počet zaměstnanců instituce. 

Jedenapadesátiletá Čádová, která v konkurzu předčila deset dalších zájemců o funkci, pracuje u Probační a mediační služby od roku 2001. Doktorka pedagogiky a psychologie z ústecké univerzity začínala jako řadová probační úřednice, později se stala vedoucí chomutovského probačního střediska. Od roku 2010 působila jako zástupkyně ekonomického ředitele služby. 

Ministryně Helena Válková (ANO) Čádovou jmenovala na základě jednomyslného doporučení členů výběrové komise, které předsedal Štern. „Na komisi nejvíce zapůsobilo to, že paní doktorka má jak odbornou erudici, tak i schopnost vést lidi,“ popsal. 

Probační a mediační služba pracuje s pachateli trestných činů a snaží se je začlenit zpět do společnosti. Podle plánů ministerstva spravedlnosti by měla od příštího roku realizovat mimo jiné i několik let odkládaný elektronický monitoring domácích vězňů. Čádová takzvané „náramky“ podporuje, zdůrazňuje ale to, že vypsaný tendr musí být hospodárný. 

„Na náramky se už nyní intenzivně připravujeme, v současné době máme v domácím vězení přes 130 odsouzených. Jejich kontroly provádíme zatím namátkově. Od náramků očekáváme stoprocentní kontrolní systém toho, že uložený trest je dodržován,“ uvedla. 

Upozornila také na to, že nový zákon o obětech trestné činnosti klade na Probační a mediační službu vyšší nároky. „Abych zabránila přetížení stávajících zaměstnanců, určitě budu usilovat o personální posílení, a to v řádu desítek lidí,“ předeslala. 

Po Šternově únorovém odchodu na ministerstvo vedla službu z pozice první zástupkyně ředitele Jana Libíčková, která se do výběrového řízení na nového šéfa nepřihlásila. 

Mezi předem stanovenými podmínkami konkurzu bylo kromě jiného vysokoškolské magisterské vzdělání ve společenskovědním oboru a minimálně tříletá praxe ve vedoucí funkci. Uchazeči také písemně předkládali svou představu o dalším směřování Probační a mediační služby.

-čtk-