Místnost pro veřejná slyšení před Soudem. Zde zasedá Velký senát ESLP. Foto: ECHR

ESLP vydal předběžné opatření, znemožnil Lambertovu smrt

Předběžné opatření v případě ukončení života Vincenta Lamberta vydal včera ve večerních hodinách Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Znamená to zachování současného situace, kdy je Lambert udržován ve vegetativním stavu, až do rozhodnutí ESLP o stížnosti proti výroku francouzského soudu, který v úterý umožnil ukončení jeho života odpojením od přístrojů. Soud musel jednat urychleně, aby znemožnil Lambertovu smrt.

Francouzský Nejvyšší správní soud umožnil ukončení života Vincenta Lamberta v úterý, když rada expertů učinila rozhodnutí zohledňující stav kvadruplegika s poškozeným mozkem, který je přístroji udržován ve vegetativním stavu od nehody v roce 2008. Toto rozhodnutí však nepřijali Lambertovi rodiče, kteří se obrátili k Evropskému soudu pro lidská práva (ESLP), zatímco manželka a další příbuzní s ukončením života souhlasili.

ESLP ve svém rozhodnutí zohlednil situaci drasticky rozdělené rodiny. Soud musel jednat rychle, aby nebylo možné vykonat rozhodnutí francouzského soudu a nechat Lamberta zemřít. Předběžné opatření znamená, že Lamberta nyní není možné přesunout a není možné odpojit ho od přísunu vyživujících látek a vody, a to nejméně po dobu trvání procesu ve Štrasburku. O případu se tedy bude rozhodovat na mezinárodní úrovni a rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva bude precedentem k podobným případům.

Francouzský soud, který původně umožnil ukončit Lambertův život, v úterý uvedl, že výrok je v souladu se zákonem z roku 2005 umožňujícím pasivní euthanasii, tedy jednání umožňující rezignaci na léčbu, která je nezbytná k zachovávání života. Lambertova matka však v reakci na rozsudek pro tisk uvedla, že ve skutečnosti jde o rozsudek smrti. Lambertovi rodiče se prohlašují za katolíky.

Manželka a další příbuzní však žádají, aby bylo Lambertovi umožněno zemřít, protože by si to tak přál a ve stavu, v jakém se nachází, trpí. Také lékař z centra paliativního lékařství, kde je Lambert umístěn, tvrdí, že „štrasburské rozhodnutí prodlužuje Lambertovo utrpení“. Podle něho není žádná naděje na změnu. Lambert se po nehodě na motocyklu v roce 2008 dostal do hlubokého komatu. Pak nastalo mírně zlepšení, přesto je šestým rokem udržován naživu pomocí přístrojů. Výrok francouzského soudu umožnit smrt rozdělil nejen rodinu Vincenta Lamberta, ale také část francouzské veřejnosti. V reakci na něj se hned v úterý konala v Paříži demonstrace proti euthanasii.

Irena Válová