Podle Vávry by měla média o přípravném řízení informovat v podstatě jen v případech, kdy ho orgány činné v trestním řízení nějak maří Reprofoto: ČT

Libor Vávra: Justice je v politickém boji opakovaně zneužívána

Kolegium předsedů krajských soudů vydalo včera prohlášení, v němž se ohrazuje proti šíření nepodložených zpráv a domněnek o vlivech na českou justici. Bez dalších konkrétních kroků je to podle předsedů soudů nezodpovědné ohrožování důvěry veřejnosti v justici. Člen kolegia, předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra, v rozhovoru pro Českou justici říká, že problém je stále dokola v naprosté obecnosti uvedených zpráv.

V posledních době se opět hodně mluví o zjištěních BIS o údajném prorůstání organizovaného zločinu do justice. Po několika dnech se ovšem ukázalo, že se zas a znova bavíme o veřejných částech několik let starých zpráv a že vlastně žádná nová, a zejména žádná konkrétní zjištění k dispozici nejsou. Je to podle vás falešná karta?

Já nechápu její podstatu. Justice a například Soudcovská unie se proti těmto obecným konstatováním bránily i v minulých letech. Vždycky jsme říkali: Kde jsou ta trestní stíhání, která se následně vedla, což se většinou ukázalo, že ne. Čili to, že se to teď znovu vytáhlo jako argument, nemění nic na tom, že je to pořád stejný problém naprosté obecnosti, který neodpovídá realitě alespoň sdělení obvinění.

Bývalý ministr spravedlnosti, poslanec Pavel Blažek včera prohlásil, že jsme v podledních dnech svědky největší dehonestace justice od roku 1989. Souhlasíte s jeho názorem?

S tím je problém, že už bych se vyjadřoval k otázce navýsost politické, a to bych jako soudce neměl. Ale to, že bohužel opakovaně v politickém boji je zneužívána justice, nebo dokonce její konkrétní prohřešky, to je neštěstí české politiky od roku 1990.

Zajímá mě, jak na mocenský střet na ministerstvu spravedlnosti reagují ty tisíce lidí, kteří justici tvoří. Jaká panuje třeba na soudech atmosféra?

Do toho byla justice zatažena úplně absurdním způsobem. Vždyť justice jako celek vlastně není nic: jsou za tím tisíce zaměstnanců, několik tisíc soudců, tak co je to za mocenské centrum? To je absurdní a je to věc, která nás vlastně nejvíc uráží. To je stejně obecné, jako je ono konstatování BIS. Tak ať se třekne, které skupiny, které osoby nebo osobnosti měly na něčem zájem. Ale takováto paušální tvrzení, to je velmi nebezpečné právě proto, že je vlastně nelze vyvrátit.

Robert Malecký