Sněmovní komise k opencard podává podnět nejvyššímu žalobci

Sněmovní vyšetřovací komise k opencard podává podnět nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, aby prověřil postup státní zástupkyně Dagmar Máchové. Řekl to dnes předseda komise Bronislav Schwarz (ANO). Jde o případ pětice bývalých úředníků pražského magistrátu, kterým soud zatím nepravomocně uložil podmíněné tresty. 

Komise v dopise popsala údajné nestandardní postupy, které vyplynuly při její dosavadní činnosti. Komise provedla řadu výslechů městských úředníků a politiků i Máchové. Schwarz dnes uvedl, že dopis Zemanovi komise zveřejní po dalším zasedání, které se plánuje na 17. července. 

Podnět komise schvalovala takzvaně per rollam, tedy oběžníkem bez zasedání. Někteří členové takový postup zpochybňují, podle Marka Bendy (ODS) jej jednací řád nezná. Sekretariát komise podle něho rozeslal členům text bez hlavičky a podpisu, výsledek byl, že pět členů komise prý hlasovalo pro a tři se nevyjádřili. 

„Myslím, že je to naprosto nestandardní bezprecedentní postup. Jestli je to dopis pěti členů, tak mi to nevadí. Jestli je to usnesení komise, pokládám to opravdu hodně za hranou,“ řekl Benda. Zdůraznil, že z věcného hlediska s textem problém nemá. 

Máchová už dříve komisi řekla, že byli obžalováni všichni lidé, na něž stačil důkazní materiál. Tehdejší městští radní včetně primátora Pavla Béma (ODS) vystupovali v roli svědků. „Kdyby byla vyvozena trestní odpovědnost rady, tak bych ji stíhala,“ řekla Máchová novinářům. Před komisí se při dotazech často odkazovala na mlčenlivost. 

Podnět se podle čtvrtečního Schwarzova vyjádření netýká jiné kauzy kvůli opencard, v níž figuruje většina členů pozdější rady včetně současného a bývalého primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) a Bohuslava Svobody (ODS). Obžalobu na ně podala minulý týden rovněž Máchová. 

Nejvyšší státní zastupitelství se už letos případem projektu opencard, jenž dosud stál přes miliardu korun, zabývalo. Na podnět ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO), která kvůli kauze kritizovala práci městského zastupitelství, nad ní nařídilo dohled. Od března jej vykonává pražské vrchní státní zastupitelství.

-čtk-