Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal Foto: archiv

Členové komise pro trestní řád si zakázali řešit veřejně personálie

Speak now or forever hold your peace. Kdo má námitky, ať promluví teď, nebo ať mlčí navždy. Až do 31. července mají členové rekodifikační komise pro nový trestní řád uplatnit své případné připomínky vůči jejímu personálnímu složení. Pak už se mají její členové soustředit výhradně na práci a splnění napjatých termínů stanovených ministerstvem.

„Výhrady ke složení Komise je možné uplatnit do 31. 7. 2014 u paní ministryně nebo u pana I. náměstka, nikoliv však po uvedeném termínu nebo přes média,“ stojí v zápise z jednání komise, které se uskutečnilo 10. července. Usnesení předcházela mediální kritika složení komise ze strany vedoucího katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Jiřího Jelínka. Ten v rozhovoru pro Českou justici prohlásil, že na něho složení komise působí jen jako zástěrka. Kritizoval i fakt, že bylo vedení rekodifikace svěřeno Pavlu Šámalovi, nebo skutečnost, že původně nebyl k práci přizván zkušený legislativec, soudce Vrchního soudu v Praze Vladimír Král. Ten nakonec v komisi zasedl a zúčastnil se už jejího druhého jednání.

„Paní ministryně předpokládá, že kdo své výhrady neuplatní, respektuje její volbu členů rekodifikační komise včetně osoby jejího předsedy a nebude ji následně mediálně zpochybňovat. Paní ministryni záleží na tom, aby Komise byla jednotná a aby se všichni mohli ztotožnit s výsledkem její práce. To však v žádném případě neznamená, že by členové neměli projevit odlišné názory na věcné problémy,“ stojí dále v zápise z jednání.

Určité rozpory se totiž objevily i ve věcných otázkách. Konkrétně šlo o to, zda komise při zahájení prací měla, či neměla znovu stanovit zásady trestního řízení a v jakém rozsahu. Právě Vladimír Král před nástupem do komise České justici řekl, že by neměla vycházet ze schválených věcných záměrů, které přijaly vlády v letech 2004 a 2008 a které současná komise převzala. „Jde o vládní návrh, tedy bude ho předkládat vláda, která se s ním ztotožní. Mně připadá trochu nelogické, že se zde odkazuje na to, že se některá z minulých vlád s nějakými zásadami ztotožnila a na tomto podkladě má současná vláda předkládat návrh zákona,“ uvedl Král počátkem července.

Členové se nakonec shodli na zřízení subkomise, která se bude zabývat základními zásadami trestního řízení a koncepčními východisky nové právní úpravy. V orgánu, který se má poprvé sejít 4. srpna, zasednou Věra Kalvodová, Tomáš Gřivna a právě Vladimír Král. Plénum komise se jednomyslně shodlo, že účast bude nabídnuta i Jiřímu Jelínkovi, který se zasedání komise ze zdravotních důvodů neúčastnil.

K napjatým termínům ministryně spravedlnosti Helena Válková uvedla, že práce komise je třeba rozvrhnout tak, aby návrh mohl být pokud možno přijat ještě v tomto volebním období. Hlavním kritériem však podle ní zůstává kvalita předloženého návrhu.

Robert Malecký