Výbor OSN pro práva dítěte kritizoval fakt, že je péče o děti v ČR roztříštěná a spadá pod několik resortů. Ani loni se situace nezlepšila. Foto: archiv

ČR je jednou z posledních zemí EU, kde není dětský ombudsman

Česko je jednou posledních čtyř zemí EU, která ještě nemá takzvaného dětského ombudsmana. V ČR tak chybí instituce, která by na ochranu a prosazování práv dětí dohlížela. Uvádí to vládní zpráva o stavu lidských práv v Česku za loňský rok. Podle ní sice roli může plnit nynější veřejný ochránce práv, na systematickou kontrolu mu ale chybí personál a peníze. 

Zřízení postu dětského ombudsmana doporučoval Česku před více než dvěma lety i Výbor OSN pro práva dítěte (CRC). Kritizoval také to, že péče o děti je v ČR roztříštěná a spadá pod několik resortů. Podle zprávy se ale loni situace nezlepšila, problematika se stále nesjednotila pod jedno ministerstvo. 

Podle zprávy se v Česku nedodržuje vždy právo dětí na vzdělání, na vyslyšení u soudu, na život v rodině či na kontakt s rodiči. Česko dlouhodobě čelí kritice, že v kojeneckých ústavech a dětských domovech vyrůstá velký počet chlapců a děvčat. Loni se posílila profesionální pěstounská péče na kratší dobu, dostalo se do ní 250 dětí. Dalších 13.000 dětí žije u pěstounů trvale. Transformace dětských domovů ale nepokročila, uvádí zpráva. 

Podle ní už v minulých letech autoři upozorňovali na nedostatečné dodržování práv dětí třeba při soudních řízeních. Soudy by měly vyslechnout názor chlapců a děvčat. Mnozí soudci ale nevědí, jak výslech dítěte vést, tak ho raději neprovedou vůbec, píšou autoři. 

Roztříštěná je i judikatura, která se týká řízení o výchovu, kontakt s rodičem či výživné. „Dítě má právo podílet se na plné životní úrovni svého rodiče a nikoliv pouze na té, kterou on sám získá svou výdělečnou činností,“ uvádí zpráva.

Víc pozornosti je podle zprávy nutné věnovat rozcházejícím se rodičům, aby rozpad soužití měl co nejmenší dopad na potomky. Autoři poukazují na „značný počet konfliktních rozchodů“. Doporučují rozšíření mediace. 

Nedodržuje se podle autorů ani právo na vzdělání. Míst ve školkách je málo. Silné populační ročníky se postupně přelijí do škol, takže může nastat problém tam. 

Zpráva zmiňuje i to, že se loni obětí „mravnostní kriminality“ stalo 886 dětí pod 15 let. Celkem 732 případů se týkalo pohlavního zneužívání. Autoři uvádějí, že už předchozí výroční zprávy „bezúspěšně upozornily na nízké trestní sazby“ za šíření a výrobu dětské pornografie. Policie a experti poukazují na přibývání činů na internetu. 

Výbor OSN před dvěma lety doporučovat přezkoumání zákonů a jejich úpravu ve prospěch dětí. Navrhoval třeba zákaz tělesných trestů či právo dětí na slyšení u soudu a u jiných institucí i to, aby se mohly odvolat. Na jejich názor by se také měl brát vždy ohled. Podle CRC nynější ombudsman nemá dost personálu a financí na to, aby mohl stížnosti dětí řešit. Pokud by měl podle zprávy hájit jejich zájmy, měl by získat i víc pravomocí. Jeho nová role by se pak měla promítnout do zákona. 

Prosazování dětských práv má i své odpůrce. Patří k nim třeba exprezident Václav Klaus. Ještě jako hlava státu v jednom z rozhovorů dětská práva označil za zrůdnost, proti které bude bojovat, „co mu ještě síly dají“.

-čtk-