Já, nebo Sváček, pohrozil náměstek Pelikán. Chová se jako Babišův správce resortu, potvrdil, co se při jeho nástupu říkalo. Cítí se být ministrem, Válková mu ustupuje. Náměstkové takto svým šéfům nehrozí, leda by měli v ruce zároveň svou rezignaci.

Ministerstvo chce zjistit nedostatky v insolvenčním zákonu

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) chce zjistit možné nedostatky v insolvenčním zákonu a pak zvážit revizi právních předpisů, které upravují insolvenční řízení. Ministryně to řekla po jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD). Sešla se s ním kvůli problematice insolvenčních řízení s podniky, z kterých profitují podvodné skupiny. Toto téma bude projednávat vláda a 28. července také tripartita. 

Ministři se sešli hlavně kvůli nedávnému údajně zmanipulovanému insolvenčnímu řízení se společností Mora – Top. Firma patří podnikateli Pavlu Juříčkovi, který před čtyřmi lety společnost koupil a investoval do ní milionové částky. Společnost se po čase kvůli jednomu spornému platebnímu příkazu dostala do insolvence. Juříček tvrdí, že následkem vadného rozhodnutí insolvenčního soudu skončil výrobní program společnosti. 

Válková uvedla, že ke zneužívání insolvenčního zákona zaujala „nekopromisní postoj“ již po svém nástupu do úřadu a že chce zajistit nestranné a spravedlivé uplatňování práva v této oblasti. Do poloviny června podle ministerstva prošlo kontrolou 40 provozoven insolvenčních správců a další kontroly se dělají. „Jedině systémový přístup, koordinace aktivit a spolupráce s ministerstvem vnitra může mít nějaký úspěšný výsledek,“ řekla Válková. 

Podle jejího prvního náměstka Roberta Pelikána by měl v této oblasti pomoct nový zákon o znalcích, kteří určují ceny podniků nebo nemovitostí, jež se staly předmětem insolvence. „První, co by se nám mělo nejsnáze podařit v této problematice vyřešit, je tohle. To znamená obnovit důvěru ve znalce,“ uvedl Pelikán. 

Podle šéfa Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka mohou insolvence odradit zahraniční investory nebo způsobit přesun českých firem do zahraničí. „Je to velké ohrožení ekonomiky,“ prohlásil Hanák. „Věřím, že se najdou exekutivní i legislativní kroky, které problém postupně vyřeší,“ doplnil Mládek, který setkání s Válkovou inicioval. Oba ministři se kvůli insolvencím a případným změnám v legislativní oblasti chtějí scházet pravidelně.

-čtk-