Podle nevládního sdružení představují nezabezpečené tablety a chytré mobilní telefony nový fenomén. Zatímco stolní počítače a notebooky disponují alespoň základní ochranou, v případě chytrých zařízení je tomu naopak.

Novou bezpečnostní hrozbou se stává digitální vydírání

Novou bezpečnostní hrozbou se stává digitální vydírání vlastníků mobilů či tabletů. Pachatelé, kteří z nezabezpečených zařízeních odcizí fotografie nebo nezálohovaná data, za ně následně požadují zaplacení finančního obnosu. Neopatrným uživatelům kromě vydírání hrozí i vytunelování peněz, zcizení identity či zablokování přístupu k osobním datům na Facebooku či Twitteru. Vyplývá to z analýzy Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI) a znaleckého ústavu APOGEO Esteem.

Vyděračům stačí, aby zcizili nezálohovaná data, o která majitelé mobilu či tabletu nechtějí přijít, a uživatelé jsou za ně potom ochotni udělat téměř cokoliv. „Tedy i vyděračům zaplatit a nechat se i jinak vydírat. Lidé přistupují ke své digitální identitě mnohdy velmi lehkovážně a dělají věci, které by mimo digitální svět nikdy neudělali. Ledabylost může mít v případě zneužití či ukradení identity katastrofální důsledky,“ uvedl ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu Jiří Palyza.

Podle nevládního sdružení představují nezabezpečené tablety a chytré mobilní telefony nový fenomén. Zatímco stolní počítače a notebooky disponují alespoň základní ochranou, v případě chytrých zařízení je tomu naopak. „Mobilní zařízení obvykle neobsahují ani elementární ochranu před viry a zákeřným škodlivým softwarem – tzv. malwarem. Data uživatelé obvykle nešifrují ani nechrání silnými hesly, pravidelné zálohování je výjimkou. Přitom mobilní zařízení jsou využívána častěji než počítač,“ varoval Palyza.

V případě útoku zákeřného škodlivého softwaru či zcizení mobilního zařízení navíc podle společnosti APOGEO Esteem hrozí i běžným domácím uživatelům velké škody. „Hodnota digitálních dat může snadno převýšit hodnotu zcizitelného vybavení bytu. Vytunelování bankovního účtu, vydírání choulostivými fotografiemi či zablokování přístupu k osobním účtům na Facebooku či Twitteru může řádově vyjít na desítky i stovky tisíc korun. Přitom šance na chycení digitálního zloděje je mizivá,“ uvedl soudní znalec v oblasti informačních technologií Ivan Janoušek z APOGEO Esteem, která funguje jako znalecký ústav.

Podle zjištění APOGEO Esteem mobilní zařízení používané ve firmě dostatečně chrání jen pět až deset procent společností a u domácností je situace obdobná. „Zhruba deset procent uživatelů používá nějakou formu ochrany proti virům a malwaru. Rovněž data si šifruje a pravidelně zálohuje zhruba jen desetina uživatelů,“ dodal Lukáš Pelc, senior technik společnosti ServisNaklik.cz, která zajišťuje servis výpočetní techniky domácím uživatelům.

Při ochraně mobilních zařízení by stejně jako u osobních počítačů měla být samozřejmostí instalace zabezpečovacího softwaru a vyvarování se nebezpečného chování, jakým je například instalace neznámých aplikací, přílišná důvěřivost či volba jednoduchých hesel, uvedla NCBI.

-čtk-