David Rath v poutech Reprofoto ČT.

Týden v české justici: „Medvěd“ Rath si stěžuje, novela NOZ je venku a české soudy zpomalují

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Jako absurdní neznalost problematiky či pokus prorazit hlavou zeď, tak hodnotí odborníci, které oslovil portál Česká justice, zakázku ministerstva vnitra na prolamování šifrované online komunikace. Pokud se nebudou chyb v zabezpečení komunikace dopouštět sami uživatelé, šifry zůstanou bezpečné.

Zájem napříč médii vyvolala v uplynulém týdnu informace o tom, že Nejvyšší soud nařídil nové projednání rozsahu amnestie v kauze kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. Nejvyšší soud tak reagoval na dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, podle kterého se amnestie bývalého prezidenta Václava Klause na Jiřího Berku nevztahuje z důvodu vyšší sazby za daný trestný čin. Za doslova „klíčové“ označil rozhodnutí soudu reportér ČRo – Radiožurnál Janek Kroupa, který dále ve vysílání ČT přiblížil i historii kauzy. O jednom z nejrozsáhlejších případů v historii české justice ve čtvrtek referovaly mj. deníky E15, MF DNES či Právo.

Vybraná média včetně České justice se opětovně věnovala chystané novele občanského zákoníku. Ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo ve středu první část pracovní verze připravovaného návrhu změn, která je zaměřena na nejproblematičtější pasáže dědického a rodinného práva. Tentýž dokument odeslalo ministerstvo již o den dříve předsedům koaličních stran a také hlavnímu autorovi nového občanského zákoníku Karlu Eliášovi, o čemž své čtenáře informoval ve středu např. deník Právo. Zároveň ministerstvo v tiskové zprávě informovalo o zahájení otevřené diskuze odborné veřejnosti, k níž slouží portál obczan.cz.

Jako uspěchané označil přijetí nového občanského zákoníku náměstek ministryně spravedlnosti Robert Pelikán. „Ministr (Jiří) Pospíšil toužil mít svůj pomník,“ řekl Pelikán v pořadu České televize Interview ČT24. Pelikánova výroku si ve svém čtvrtečním vydání všiml deník Právo, který dal prostor i kritikům aktuálně připravované novely. „Připadá mi, že novela vzniká jako jakýsi truc náměstka Pelikána. (…) On si chce skutečně postavit ten pomníček a dokázat, že měl pravdu,“ řekl listu právník Vojtěch Bednář. Člen rekodifikační komise Petr Tégl má plánované změny za „předčasné a neuvážené“, přičemž většinu nejasností, které jsou s novým zákoníkem spojeny, lze podle něj vyřešit ustálením rozumného výkladu v praxi.

Kritický postoj k rychlé novelizaci má také spoluautor stávajícího zákoníku František Korbel. V týdeníku Ekonom opřel své myšlenky o podobný názor expertů z výkladové komise ministerstva spravedlnosti či Nejvyššího soudu. Dále Korbel v článku upozornil na skutečnost, že rozhovor s poradcem ministryně spravedlnosti Heleny Válkové Petrem Čechem, který vyšel v předchozím vydání Ekonomu, publikovalo ministerstvo spravedlnosti jako tiskovou zprávu. Korbel se pozastavil nad tím, že o zásahu do základního zákona tak neinformuje ministryně, ale její poradce.

V případu  obžalovaného Davida Ratha a spol. již nefiguruje žádný poškozený. Po Středočeském kraji vzal v plném rozsahu zpět svůj návrh na přiznání náhrady škody i poslední možný poškozený, kterým bylo podle obžaloby Ministerstvo pro místní rozvoj. Příjemci dotací ve výši 56 milionů je totiž vrátili na účet ROP Střední Čechy. Ministerstvo pro místní rozvoj nemůže být v této trestní věci stranou poškozenou ani teoreticky, uvedlo ministerstvo pro Českou justici. Nikdo další, komu by jednáním obžalovaných mohla vzniknout konkrétní škoda, se nepřihlásil a nepřipojil se k trestnímu řízení.

MF DNES se v úterý zabývala novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má podle návrhu ombudsmanky Anny Šabatové umožnit zdravotním pojišťovnám přístup k údajům rodinných příslušnících pacientů. Novela již prošla připomínkovým řízením, schválilo ji ministerstvo zdravotnictví a zákon tak nyní projedná vláda. Návrh ombudsmanky v článku kritizoval odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál, který se pozastavil nad otázkou, k čemu by pojišťovnám citlivé údaje byly. Podobně reagovali i zástupci pojišťoven. „Tuto pravomoc skutečně nepotřebujeme,“ řekl listu mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Deník E15 přinesl v pondělí zprávu o aktivitě Vrchního státního zastupitelství v Praze, které vstoupilo do sporu ohledně údajně vykonstruovaného insolvenčního řízení kolem české farmaceutické firmy Wake. List upozornil na výjimečnost postupu Vrchního státního zastupitelství, neboť to do insolvenčních řízení vstupuje pouze ojediněle. Podle Miroslava Hájka z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners krok zastupitelství naznačuje podezření na závažnější trestnou činnost nebo skutečnost, že je nutné zapojit do vyšetřování specialisty s vyšší kvalifikací.

Statistikami výkonnosti tuzemských soudů se v pátek zabývala MF DNES. Údaje poskytlo ministerstvo spravedlnosti a mj. z nich vyplývá, že průměrná délka civilního řízení byla v loňském roce 398 dní. To je o téměř 40 dní více jak v roce 2012. Vůbec nejpomalejším je podle statistik Okresní soud v Ústí nad Labem, kde průměrně trvá soudní spor 896 dnů. Špatný výsledek ústeckého soudu vysvětluje deník vyšší kriminalitou, která se promítá do počtu civilních sporů. Zároveň pak soudy na Ústecku trpí nedostatkem vzdělaných právníků včetně soudců, na což upozornil místopředseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Vilém Šetek. Ministerstvo spravedlnosti hodlá nedostatečnou rychlost civilních sporů řešit mj. dopracováním nového občanského soudního řádu.

O novele trestního zákona se v úterních Hospodářských novinách podrobněji rozepsal Aleš Měřička. Pozornost věnoval především zpřísnění trestů za kybernetickou kriminalitu, kdy by např. za neoprávněný přístup do počítačového systému nebo zneužití hesla pro čtení zpráv a e-mailů hrozilo nově až dvouleté odnětí svobody. Podle Tomáše Gřivny, předsedy Komise pro trestní právo Legislativní rady vlády, je ovšem více než zvýšení trestů pro případné pachatele důležitější samotné objasnění případů. Nedostatky Gřivna nevidí v trestním zákoníku, ale především v trestním řádu, na jehož aktualizaci se nyní pracuje.

Ústavní soud svým usnesením zamítl stížnost stíhaného exposlance Petra Wolfa /ČSSD/ a potvrdil tak šestiletý trest odnětí svobody za Wolfův dotační podvod. Deník Právo ve čtvrtek připomněl, že exposlanec si Ústavnímu soudu stěžoval na porušení jeho práva na spravedlivý proces. Ústavní soud však po přezkoumání kompletního spisu případu, který má 11 tisíc stran, dospěl k závěru, že „obecné soudy se dostatečně vypořádaly s okolnostmi podstatnými pro svá rozhodnutí.“

V pátek pak deník Právo referoval o tom, že policie předložila státním zástupcům návrh na obžalobu lidí obviněných v kauze související s údajnou korupcí kolem pražského soudce Ondřeje Havlína. Informaci potvrdila listu pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. „Obecně se dá říci, že se to vztahuje k rozhodování v průběhu trestního řízení úředními osobami a snaze subjektů zvnějšku ovlivnit tyto rozhodovací procesy ve svůj prospěch za protiplnění,“ řekla Bradáčová k podstatě kauzy, která propukla loni v únoru.

Advokáti obžalovaného Davida Ratha podali na ministerstvo spravedlnosti žádost o odškodnění. Podle slov samotného Davida Ratha  je jedním z důvodů žádosti skutečnost, že byl bez důvodu eskortován k hlavnímu líčení v jeho trestní věci v řetězech, medvědovi a poutech a tím veřejně ponižován a zesměšňován. Za každý den, kdy byl  vláčen v řetězech, proto žádá symbolických tisíc korun. Druhý důvodem jsou zbytečné náklady za právní úkony, které mu vznikly nezákonnou vazbou. David Rath to uvedl v rozhovoru, který Česká-justice.cz zveřejnila v sobotu.

Etický kodex advokáta byl tématem rozhovoru Lidových novin s jedním ze spoluautorů kodexu Karlem Čermákem. Podle něj je největší hrozbou pro současnou advokacii agresivita či „absence citu pro priority při střetu dvou nebo více povinností advokáta.“ Jedna z otázek směřovala také ke kárným senátům České advokátní komory. Čermák se ve své odpovědi nechal slyšet, že „kárným senátům jde dobře ‚prvorepubliková‘ agenda“, nicméně aktuální problémy jako např. agresivitu či rasový podtext projevů řešit neumí.

Kristián Léko se na stránkách pondělních Lidových novin věnoval aktuálnímu stavu kolem rozhodnutí o ústavnosti tzv. uzavírací klauzule. Ta se dostala do centra pozornosti po vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu. Léko připomněl, že Nejvyšší správní soud těsnou většinou předložil již koncem června Ústavnímu soudu návrh na zrušení příslušné části zákona o volbách do Evropského parlamentu. U Ústavního soudu se však celá záležitost výrazně zpomalila, v současné době pracuje soudce Vojtěch Šimíček na přípravě zprávy, kterou plénu předloží v řádu týdnů. Podle Léka a jím oslovených soudců a expertů není pravděpodobné, že by Ústavní soud klauzuli zrušil a zneplatnil mandát dvou europoslanců, jako reálnější variantu vidí Léko zrušení klauzule do budoucna.

V pátek se napříč médii objevila informace, že se nepodařilo dojít k dohodě mezi Hradem a právníkem Pavlem Hasenkopfem ve sporu o autorství amnestie prezidenta Václava Klause. Záležitost se proto bude řešit před soudem.

Změny se v tomto týdnu odehrály i v některých advokátních kancelářích. Advokátní kancelář Rowan Legal posiluje svůj tým o pětatřicetiletého Michala Nulíčka, seniorního advokáta z mezinárodní advokátní kanceláře Hogan Lovells, který se v kanceláři stane novým partnerem. Hogan Lovells na konci července uzavřela svou pražskou pobočku. Nulíček se bude v Rowan Legal soustředit primárně na zahraniční klientelu a budování sekce pro soutěžní a evropské právo. Michal Nulíček pracoval v Hogan Lovells od roku 2004, kdy úspěšně ukončil zahraniční studium mezinárodního obchodního práva na Středoevropské universitě v Budapešti. Profesně se věnuje zejména právě mezinárodnímu obchodu, hospodářské soutěži, veřejnoprávní regulaci, IT a duševnímu vlastnictví. Mezi jeho největší úspěchy patří poradenství správci dluhopisů loterijní společnosti Sazka, zrušení rekordní pokuty uložené českým úřadem pro ochranu hospodářské soutěže údajným účastníkům tzv. PISU kartelu nebo zastupování polské petrochemické společnosti v řízení o zrušení rozhodčího nálezu s hodnotou přesahující 17 miliard korun.

Vedoucím advokátem v kanceláři Havel, Holásek & Partners se nově stal Tomáš Varoščák (obchodní právo, korporátní agenda a oblast fúzí a akvizic). Ve svém úterním vydání o tom informoval deník E15. Týdeník Ekonom se pak ve čtvrtek obsáhleji věnoval již dříve ohlášenému odchodu Jana Holáska z této kanceláře. Podle dalšího z partnerů Jaroslava Havla firma Holáskův odchod výrazně nepocítí. „V nejvyšším vedení firmy nepůsobí Jan Holásek už tři čtvrtě roku. Nyní fakticky pracuje už jen na částečný úvazek. Nevede žádné zásadní kauzy, nechodí k soudům a účastní se minima jednání za kancelář,“ řekl týdeníku Havel.

 

OČEKÁVANÁ AGENDA:

25.8.2014 Pražský městský soud bude projednávat spor mezi Hradem a Pavlem Hasenkopfem ohledně autorství loňské amnestie prezidenta Klause.
27.8.2014 9:00 Začíná 24. schůze Senátu. Na jejím pořadu je např. hlasování o změnách spotřební daně, schválení irské výjimky z Lisabonské smlouvy či přistoupení ČR k tzv. Fiskálnímu kompaktu.
27.8.2014 10:00 Pokračuje 12. schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci se budou opětovně zabývat tzv. služebním zákonem.
27.8.2014 Koná se na 16. schůze ústavně právního výboru, kde se bude probírat novela zákona o Jednacím řádu PSP ČR. Její součástí je mj. návrh na prodloužení lhůty mezi 2. a 3. čtením.

hi-banner