Plénum Ústavního soudu Foto: Mediafax

Soudkyně Janů chce odpočívat, své nástupce zatím hodnotí kladně

Třetí generaci českého Ústavního soudu, která se formuje po zvolení prezidenta Miloše Zemana, hodnotí končící soudkyně Ivana Janů zatím kladně. Noví členové podle ní znají judikaturu svých předchůdců, proto mohli začít rychle a efektivně pracovat. Janů, pamětnice počátků ústavního soudnictví v samostatném Česku, skončí 16. září, poté chce odpočívat a připravuje delší cestu do Spojených států.

V posledních měsících Janů pozoruje sestavování již třetí generace soudu. „Mám z toho velmi dobrý pocit. Nevím, jak se ti soudci budou projevovat jako osobnosti, jak budou konzistentně postupovat, ale zatím jsou to soudci, řekla bych, chytří,“ uvedla Janů.

Jako generační těleso se podle ní soud musí ještě názorově profilovat, a to i v reakci na agendu, kterou před něj postaví doba. První generace ústavních soudců řešila hlavně restituce, druhá měla pestřejší náplň. rozhodování, tu třetí podle Janů čekají například volební záležitosti.

Janů působila u Ústavního soudu od roku 1993, jen na začátku nového tisíciletí strávila tři roky u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Nyní se chce věnovat rodině a odpočinout si, a to nejen od práce, ale také od dojíždění.

„Celou dobu řídím sama své auto po dálnici, která je neustále v opravách, dvakrát týdně, to je také velmi náročné,“ uvedla soudkyně. Po návratu z plánované cesty do Spojených států zváží další možné aktivity.

Prezident Zeman zatím nemá Senátem schváleného kandidáta na místo, které se příští týden uvolní. Je tak možné, že soud čeká dočasné oslabení. Pro ostatní soudce by to znamenalo více spisů, a tedy více práce. „My jsme to tady dělali léta a bylo to vyčerpávající, takže to těm novým nepřeju,“ podotkla Janů.

-čtk-