Týden v české justici: Jak dál s odpovědností státních zástupců?

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Média v uplynulém týdnu zaujal kromě pokračujících debat o novele občanského zákoníku např. výběr nového předsedy Krajského soudu v Ústí nad Labem či diskuze nad zákonem o kárné odpovědnosti soudců a státních zástupců. Objevilo se také několik rozhovorů s významnými osobnostmi českého justičního prostředí.

O procesu výběru soudců a problémech s tím spojených hovořila v rozhovoru pro pondělní vydání Lidových novin Daniela Zemanová, soudkyně Nejvyššího správního soudu a zároveň viceprezidentka Soudcovské unie. Zemanová zmínila například nutnost povinných výběrových řízení pro budoucí soudce nebo větší důraz na složení výběrových komisí. Kriticky se vyjádřila o správě soudnictví, která je podle jejího názoru nedostatečná a může kromě jiného být i důvodem průtahů na některých soudech. Rozhovor s Danielou Zemanovou vyšel i na České justici.

Např. v úterním vysílání České televize či Českého rozhlasu bylo informováno o vítězství Luboše Dörfla v tendru na předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem. Zvolení specialisty na insolvence, který doposud působil u Vrchního soudu v Praze, nebylo podle Lidových novin žádným velkým překvapením a z řad okresních soudců zaznívá s Dörflovým vítězstvím spokojenost. Na druhém místě skončil vítěz prvního kola Jiří Veselý, kterého si ovšem ve funkci nepřál Miloš Zeman. Ministryně spravedlnosti Helena Válková doporučení výběrové komise přijala a Dörfla tak nyní navrhne ke jmenování prezidentovi. Serveru Česká justice to ve čtvrtek potvrdila mluvčí ministerstva Kateřina Hrochová.

K opakovanému tendru na výběr předsedy krajského soudu v Ústí nad Labem se ve středečních Lidových novinách vrátil redaktor Martin Shabu. Tendr podle jeho názoru ukázal na možný klientelismus v české justici a zpochybnil tak dojem, že volbám soudců se podivné praktiky při výběru kandidátů na prestižní posty vyhýbají.

Hospodářské noviny ve svém pondělním vydání referovaly o nesouhlasu představenstva České advokátní komory s obsáhlou novelu občanského zákoníku připravovanou ministerstvem spravedlnosti. Nutná novela by podle názoru představenstva měla být jen a pouze technického rázu a nezasahovat do těch nedostatků, které lze překlenout rozumem či výkladem. Advokáti se tímto přidali k akademické obci, jež takto rozsáhlou změnu odmítla už dříve.

Diskutovanou novelou občanského zákoníku se v rozhovoru pro páteční vydání Práva zabýval i místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala. Hned na úvod interview se nechal slyšet, že nový zákoník „začíná působit obrovské potíže a nepředvídatelnost práva“. Nicméně novela by podle něj měla probíhat postupně a po částech, nikoliv hystericky a bez podrobných analýz.

Aktuální vydání týdeníku Ekonom se zaměřilo na novelu občanského zákoníku v souvislosti se spotřebitelským právem. To by mělo být jednou z pasáží, jichž se novela dotkne nejvíce. Potřebu změny vysvětluje první náměstek ministryně spravedlnosti Pelikán nutností sjednotit tuzemskou legislativu s evropskými předpisy. Jednou z výrazných změn, která byla v článku zmíněna, je nahrazení dosavadního termínu „podnikatel“ širším pojmem „profesionál“, dále pak zpřísnění možnosti uzavřít smlouvu přes telefon či odpovědnost spotřebitelů za opotřebované zboží.

Deník MF DNES v pátek uvedl, že má k dispozici vládou slibovaný návrh zákona o referendu. Z návrhu vyplývá, že v referendu nebude možné hlasovat přímo o zákonech. To podle redaktora Jana Němce znamená, že parlament nakonec schválí jen to, co chce. Zatímco ministr pro legislativu Jiří Dienstbier /ČSSD/ zdůrazňuje, že se tak vláda a parlament nevzdávají odpovědnosti za rozhodování, politolog Tomáš Lebeda to považuje za slabinu.

Rozsáhlý rozhovor s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou publikoval týdeník Reflex. Bradáčová se vyjádřila především k možné reformě státního zastupitelství, ať již formou nového zákona či novelizací toho současného. Kromě kauz, na nichž v současnosti Vrchní státní zastupitelství v Praze pracuje, se prostoru dále dostalo i zřízení speciálního protikorupčního útvaru nebo návrhu ministryně spravedlnosti Válkové na zpřísnění kárného postihu státních žalobců. „Paní ministryně mluví o větším kárném postihu, ovšem proč nevyužíváme nástroje, které máme, a hledáme nové, aniž vůbec analyzujeme ty současné? Jediné, co je potřeba změnit, je takzvané přípravné řízení kárné, tedy způsob, jakým kárný žalobce může obstarávat důkazy pro svůj návrh, to dnes není upraveno,“ uvedla pro Reflex Bradáčová.

Možné úpravě zákona o kárné odpovědnosti soudců a státních zástupců se věnoval již v úterý deník Právo. V článku bylo připomenuto, že změna by se měla týkat možného použití důkazů získaných policií v rámci vyšetřování, a to pro kárné řízení se žalobci.

Deník Právo v úterý dále zaujalo rozhodnutí Ústavního soudu, který se ve sporu o poskytování informací postavil na stranu advokáta, jenž odmítl poskytnout exekutorovi informace týkající se jeho klienta. Podle rozhodnutí ÚS nejsou advokáti povinni poskytovat exekutorům informace o majetkových sporech klientů, jelikož by to bylo v rozporu se zákonem ukládajícím advokátům povinnost mlčenlivosti.

Server PravníRádce.iHNed.cz informoval ve středu o konci mandátu ústavní soudkyně Ivany Janů, která byla součástí Ústavního soudu již od roku 1993, mezi lety 1993 a 2002 dokonce na pozici místopředsedkyně. Místo po jejím odchodu je zatím neobsazené, jelikož Senát na konci května odmítl potvrdit nominaci Jiřího Nykodýma.

Na tomtéž serveru se vyšel i rozhovor s Lukášem Bohuslavem, odborným asistentem katedry trestního práva PF UK, který se dlouhodobě zabývá trestní odpovědností firem. Bohuslav v něm prezentoval svůj názor na novelu zákona o trestní odpovědnosti právnických osob, která podle něj přinese častější kriminalizaci firem.

Do pražské advokátní kanceláře Bříza & Trubač přišel Tomáš Pavelka, advokát specializující se na soutěžní právo, právo EU, správní či procesní právo. V příloze Právo a justice o tom v pondělí informovaly Lidové noviny.

O personálních přesunech v advokátní kanceláři Dentons, která přivítala dva nové partnery (Ladislava Smejkala a Jiřího Tomolu) a dále čtyři právníky, referoval ve čtvrtek server PrávníRádce.iHNed.cz.

 

OČEKÁVANÁ AGENDA:

22.9.2014
10:00
Schůze vlády. Na programu je např. návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2015, novela občanského soudního řádu a exekučního řádu nebo návrh řešení organizačních, rozpočtových a personálních záležitostí souvisejících s dosavadní přípravou implementace zákona o státní službě.
23.9.2014
9:30
Kolokvium senátního Ústavně-právního výboru „Budoucnost kaucí distributorů pohonných hmot ve světle nálezu Ústavního soudu“.
23.9.2014
14:00
Pokračuje schůze Sněmovny. Na programu jsou mj. předlohy vrácené Senátem.
24.9.2014 Na programu jednání Sněmovny je třetí čtení služebního zákona. O služebním zákonu se bude diskutovat i na 37. schůzi Ústavně-právního výboru Senátu. 

 

hi-banner