Odboráři reorganizaci označují za nezákonnou a nekoncepční.

Odbory ÚSTR se kvůli propouštění obrátily na ministra Babiše

Odboráři z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se kvůli chystanému propuštění asi pětiny pracovníků dopisem obrátili na ministra financí Andreje Babiše (ANO). Žádají, aby Babiš zastavil údajně nehospodárné kroky vedení ústavu.

Dopis podepsaly tři z pěti odborových organizací ÚSTR. Vedení ústavu reorganizaci zdůvodňuje mimo jiné odhalením řady chyb v digitalizovaných dokumentech. Právě pracovníků oddělení digitalizace se propouštění týká.

Odboráři v dopise reorganizaci stejně jako v předchozích veřejných prohlášeních označili za nezákonnou a nekoncepční. „Žádáme vás osobně, abyste zastavil nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky ve státní instituci,“ píšou Babišovi. „Současné vedení ústavu a archivu (Archivu bezpečnostních složek) není schopno efektivně, hospodárně a v souladu se zákonem využívat finančních prostředků. Abychom předešli další kumulaci finančních ztrát, žádáme vás o osobní jednání,“ uvádějí. Odbory už podobný dopis zaslaly také senátorům.

V rámci reorganizace má odejít zhruba dvacítka zaměstnanců ÚSTR, a to k 1. dubnu příštího roku. Poté by již archiválie neměl primárně digitalizovat sám ústav, ale Archiv bezpečnostních složek, který je součástí ústavu. Podle vedení ÚSTR se ale oddělení digitalizace v ústavu pouze zmenší a v digitalizaci dokumentů, jak ukládá zákon, bude pokračovat. Odpadnou komplikované a mnohdy absurdní dohady mezi ústavem a archivem o tom, kdo o čem rozhoduje, kontroluje a za co zodpovídá, uvedl ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra. Vedení reorganizaci zdůvodňuje i výsledky kontroly, která našla v digitalizovaných materiálech řadu chyb.

-čtk-