Týden v české justici: Ostrý boj o státní zastupitelství

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Napříč tuzemskými médii rezonovalo v uplynulém týdnu především jedno téma – novela zákona o státním zastupitelství a s ní spojená kritika. Dění okolo novely se věnuje i podstatná část našeho shrnutí, bez pozornosti by však neměl zůstat ani žebříček nejlepších tuzemských právnických kanceláří či průzkum ohledně důvěryhodnosti představitelů české justice.

Nejvíce prostoru v médiích dostal v uplynulém týdnu jednoznačně návrh novely zákona o státním zastupitelství z dílny Ministerstva spravedlnosti, o němž referovala většina tuzemských seriózních médií včetně deníků Právo, MF DNES či Lidové noviny. Zákon vyvolal značné kontroverze a kritiku, zejména pak ze strany samotných státních zástupců. Unie státních zástupců v otevřeném dopise adresovaném ministryni spravedlnosti Heleně Válkové, o kterém se zmínily středeční Hospodářské noviny, protestovala proti zvyšování vlivu ministerstva na fungování soustavy zastupitelství.

Ministryně Helena Válková se snažila mírnit kritiku v řadě vyjádření včetně rozhovoru pro středeční Lidové noviny. „Nedivím se těm, kteří si normu přečetli a prolistovali, že některá ustanovení neznají. Divím se ale, že i když je neznají, dělají závěry, jako by je znali,“ řekla listu Válková. V rozhovoru projevila obavu, že kritika většiny klíčových ustanovení je založena na nepřípustně extenzivním výkladu jejich použití a to s cílem celkového zpochybnění normy.

Nejhlasitějším kritikem návrhu novely byl nejvyšší žalobce Pavel Zeman. Svůj pohled na novelu představil v obsáhlém rozhovoru, který v pondělí otiskly Lidové noviny. Nelíbí se mu záměr ministryně spravedlnosti posílit personální vliv resortu na žalobce, a to jak při procesu jejich výběru, tak i během výkonu funkce. Podle Zemana hrozí, že by soustava zastupitelství mohla lehce přejít do područí ministra spravedlnosti. Ke kritice se přidala i vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

Zájem pondělních Lidových novin vyvolaly také diskreditační materiály, které se objevily kolem Pavla Zemana. Bylo v nich poukazováno na jeho působení v roli zástupce firmy Bohemia Porzellan v letech 1998 až 2003 a tím pádem i rozpor se zákonem, který měl nastat, když Zeman souběžně vykonával funkci státního zástupce. Zeman tato tvrzení pro list razantně popřel a zároveň se pozastavil nad „pozoruhodným“ načasováním útoku na svou osobu v souvislosti s dokončením předlohy zákona.

Návrh novely zákona o státním zastupitelství bude posouzen šestičlennou komisí, na jejímž zřízení se ve středu dohodla koaliční rada. Informoval o tom ve čtvrtek např. deník Právo s tím, že každá vládní strana v ní bude zastoupena dvěma členy, kteří mohou předkládat věcné připomínky. Poslední slovo bude mít ovšem opět Ministerstvo spravedlnosti, nastínil postup následujících dnů server Česká justice. Nad připravovaným zákonem se před připomínkovým řízením šéf žalobců a ministryně potkali na pátečním semináři ve sněmovně, kde Válková připustila možné změny. Brífink k zákonu odvysílala Česká televize.

V pátek se pak na sněmovní půdě za značného zájmu médií konal seminář za účasti ministryně spravedlnosti a špiček soustavy státního zastupitelství. Česká justice přinesla zprávu, že zákon byl podroben ostré kritice. Přinesla také přepis kritického vystoupení vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

Z představitelů justice je veřejností jako nejdůvěryhodnější vnímán předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Důvěru mu v průzkumu společnosti STEM vyjádřilo 68 % respondentů. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman skončil s 60 % na druhém místě a třetí byl v žebříčku policejní prezident Tomáš Tuhý. O průzkumu informoval v pátek deník Právo či server Česká justice.

Ohlednutí za říjnovými diskuzemi ohledně podoby novely občanského zákoníku včetně zajímavé infografiky přineslo listopadové vydání časopisu Právní rádce. Jak v editorialu dodal šéfredaktor Jan Januš, výsledná podoba nemusí být ještě definitivní a bude tak zajímavé sledovat i budoucí vývoj.

Advokátní kancelář BBH se stala Domácí právnickou firmou roku 2014. Na úspěch BBH v žebříčku, který již tradičně sestavuje server epravo.cz, poukázaly např. deníky E15 nebo Právo. Titul pro nejlepší mezinárodní kancelář si odnesla firma Allen & Overy a nejvyššího ocenění za klientské služby se dočkali Weil, Gotshal & Manges.

Na možný problém s výpočtem platu soudců upozornilo ve středu Právo. Komplikace by mohly nastat už od ledna, pokud by poslanci nestihli schválit zákon, ke kterému svým dřívějším rozhodnutím nabádá Ústavní soud. Ten zrušil před několika měsíci platovou základnu pro soudce s platností od začátku příštího roku, ovšem patřičný návrh zákona se k zákonodárcům dostal až nyní. Sněmovna pak v pátek dokončila úvodní kolo jednání a o samotné platové novele by mohli rozhodnout na řádné prosincové schůzi. Informovaly o tom např. servery novinky.cz, iHNed.cz či epravo.cz.

Advokát Tomáš Richter se snažil čtenářům pondělní přílohy Lidových novin „Právo & Justice“ přiblížit důsledky možného zvýšení věku potřebného k soudcovské funkci. Záměrem prezidenta Miloše Zemana a ministryně spravedlnosti Heleny Válkové je zvýšit tento věk ze současných 30 na 35 let. Návrh má podle Richtera ovšem několik zásadních úskalí a bude zapotřebí s ním spojit změnu systému výběru soudců, jinak se může zcela minout účinkem.

Advokátní kancelář CMS v Praze přivítala do svých řad několik posil. V oblasti bankovnictví a financí bude nově působit advokát Lukáš Valúšek společně s koncipientem Jakubem Šindelářem. Andrea Červenková se stala součástí týmu v oblasti obchodního práva, regulatoriky a řešení právních sporů. Do CMS přišel také Petr Korál, jehož specialitou jsou nemovitosti a rezidenční projekty. Informoval o tom v pondělí deník E15.

 

OČEKÁVANÁ AGENDA:

18.11.2014
13:00
Koná se 3. schůze podvýboru pro lidská práva Poslanecké sněmovny. Na programu je např. projednání Zprávy o stavu lidských práv v ČR v roce 2013.
19.11.2014
9:00
Výbor pro bezpečnost bude na své 13. schůzi jednat o návrzích jednotlivých kapitol státního rozpočtu na rok 2015 týkajících se mj. Vězeňské služby, BIS či GIBS.
19.-20.11.2014  Právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně pořádá VIII. ročník mezinárodní konference „Dny práva 2014.“ Přihlášku, seznam sekcí či účastníky konference lze nalézt zde.
20.11.2014
9:00
Koná se 5. schůze podvýboru ústavně právního výboru pro Ústavu ČR a parlamentní procedury, kde bude diskutováno o tzv. stykovém zákonu či o zvažovaných změnách Ústavy ČR.

hi-banner