Janez Janša může opět opouštět vězení a účastnit se zasedání Národního shromáždění, do něhož se dostal v červencových volbách. Foto: Wikipedia

Uvězněný slovinský expremiér o poslanecký mandát ještě nepřišel

Slovinský expremiér Janez Janša, který si odpykává trest vězení kvůli korupci, zatím o svůj poslanecký mandát nepřišel. Rozhodnutí parlamentu z minulého měsíce o odejmutí mandátu v pátek totiž zrušil ústavní soud.

Zákonodárný sbor 15. října mandát ukončil, protože Janša v červnu nastoupil výkon dvouletého trestu odnětí svobody za korupci. Ústavní soud ale nyní umožnil, aby dvojnásobný expremiér užíval poslaneckých výhod, dokud definitivní verdikt k této záležitosti nevynese nejvyšší soud.

Díky tomu může Janša opět opouštět vězení a účastnit se zasedání Národního shromáždění, do něhož se dostal v červencových volbách. Poprvé se tak předseda Slovinské demokratické strany zúčastnil zasedání dolní komory parlamentu v srpnu.

Slovinský právní řád formálně nezakazuje, aby vězeň kandidoval do parlamentu. Zároveň ale existuje ustanovení, že zákonodárce mandát ztrácí, jestliže byl odsouzen k více než šestiměsíčnímu odnětí svobody.

Soud první instance loni v červnu poslal Janšu na dva roky do vězení a uložil mu pokutu 37.000 eur (přes milion Kč) v souvislosti s plánovaným nákupem 135 obrněných vozidel od finské zbrojní firmy Patri, obchod byl ale nakonec zrušen. Soud dospěl k závěru, že Janša, který stál v čele vlády v letech 2004-2008 a 2012-2013, pomohl finské zbrojovce k získání zakázky za 278 milionů eur (asi 7,7 miliardy Kč) na základě slibu firmy, že za to Janša dostane odměnu, což slovinský právní řád definuje jako korupční jednání.

Expremiér se proti rozsudku odvolal, ale vyšší soud letos v dubnu rozsudek potvrdil. Janša nadále odmítá, že by porušil zákony, a tvrdí, že šlo o politický proces.

-čtk-