Výbuch v posledních týdnech začal hrozit zejména v symbolické rovině. Vojáci si s "vnitráky" lidově řečeno začali jít pěkně na nervy. Foto: archiv

Armáda zprovoznila provizorní muniční sklad v Květné

Armáda zprovoznila zakonzervovaný muniční sklad v Květné na Svitavsku, kam by měla být v prvních měsících roku 2015 převezena část munice z vybuchlého skladu u Vrbětic na Zlínsku. Do Květné se dnes vydává ministr obrany Martin Stropnický (ANO), který chce jednat se starosty okolních obcí. Jak plyne z materiálu, který včera projednala vláda, řada věcí v Květné ještě dořešena není.

Vládní materiál konstatuje, že přesun munice z Vrbětic do Květné představuje pouze dočasné opatření a bude třeba hledat ve velmi krátké době jiné, stálé řešení. Ministerstvo obrany ke znovuzprovoznění skladů v Květné přistoupilo pouze „z důvodu existence veřejného zájmu na řešení aktuální naléhavé situace v souvislosti s havárií ve Vrběticích, které je však z dlouhodobého hlediska neudržitelné.“

Provizorium maximálně na rok

Ministerstva vnitra a obrany mají nejpozději do 30. června příštího roku nalézt systémové řešení pro řešení případných dalších havárií v muničních skladech nebo místech uchovávání jiných nebezpečných látek. Správcem záložních skladových prostor by měly být složky Integrovaného záchranného systému.

Areál v Květné využívala armáda desítky let, muniční sklad zde byl zrušen teprve loni. Starostové z oblasti i pardubické hejtmanství po státu požadují záruky bezpečnosti. Místostarosta Květné Vojtěch Pražan, který od roku 1992 v muničním skladu pracoval 20 let a odpovídal za skladování, ošetřování, výdej a příjem munice, se pro ČTK vyjádřil optimisticky a areál považuje za velmi zachovalý. „Podle mne stačí udělat nové revize hromosvodů, rozvodů elektřiny a požárního zabezpečovacího systému, vyčistit okapy a posekat bezpečnostní pás kolem budov,“ řekl Pražan, kterého ministerstvo obrany aktuálně požádalo, aby od ledna znovu na správné uložení munice dohlížel.

Základní věc – bezpečnost. Řešení chybí

Tak jednoduchá ale situace kolem muničního skladu není. Ačkoli se k 10. prosinci podařilo vyřešit některé dílčí záležitosti, jako je revize elektrorozvodů a hromosvodů, zajištění zimní údržby příjezdových cest nebo hasičskou jednotku, samotný zabezpečovací systém je stále v jednání.

Vládní materiál potvrzuje dřívější zjištění České justice, že o bezpečnostním systému ministerstvo vyjednává s jediným dodavatelem, firmou Trade Fides. Smlouva dosud uzavřena nebyla. Právě tak jsou sice připraveny návrhy nájemních smluv, které však dosud nebyly nájemci podepsány. Dále je teprve připravováno smluvní omezení vlastnických práv třetích osob k pozemkům v areálu muničních skladů.

Munice by podle plánu měla být v Květné nanejvýš do konce příštího roku, pak by areál mělo převzít ministerstvo vnitra. Na ostraze areálu se podle schváleného vládního nařízení mají podílet vojáci povolaní do služeb Policie ČR.

Robert Malecký