Prezident Zeman pronáší poselství z Lán Foto: Facebook

Služební zákon je diskriminací nestraníků, míní prezident Zeman

Současná podoba služebního zákona je diskriminací nestraníků, řekl v dnešním Vánočním poselství prezident Miloš Zeman. Zákon označil za jediný, ale zato podstatný rozpor mezi ním a vládou. Státní správu mají podle něj vykonávat profesionálové, odborníci, a nikoliv političtí spřízněnci. Zeman zákon v říjnu vetoval, ale poslanci jeho veto přehlasovali. Obrátil se proto na Ústavní soud.

Zeman míní, že vláda státní správu zpolitizovala tím, že vysoké úředníky státní správy nominují politici. Mezi občany je přitom 97 procent nestraníků. „Považuji tento zákon za protiústavní už proto, že diskriminuje tyto nestraníky ve prospěch členů nebo sympatizantů politických stran,“ podotkl prezident.

Dnešní státní úředníci podle něj připravili republiku o desítky miliard korun nečerpáním fondů Evropské unie. „A jejich neschopnost a jejich nekvalifikovanost nebyla nikdy potrestána,“ řekl Zeman.

Prezident se naopak těší na zákon o prokázání původu příjmů a majetku. Přál by si, aby byl co nejtvrdší a aby na základě principu takzvané nepravé retroaktivity zasahoval co nejhlouběji do minulosti. „Nikoliv, aby byl založen na principu, co sis nakradl, to je tvoje, ale dál už nekraď,“ dodal.

Zákon o prokazování původu majetku by měl být dokončen v lednu, ministerstvo financí ho v listopadu odeslalo do připomínkového řízení. Podle návrhu by finanční správa měla mít možnost analyzovat výši majetku v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud neevidovaný majetek bude vyšší než deset milionů korun, finanční správa vyzve k prokázání původu majetku a popřípadě majetek zdaní.

-čtk-