WikiLeaks prozradil příručky pro agenty CIA, jak zůstat v utajení

Server WikiLeaks v neděli zveřejnil dvě tajné příručky americké zpravodajské služby CIA, které radí agentům s falešnou identitou, jak se neprozradit při hraničních kontrolách. Informují o tom dnes evropský server EUobserver a izraelský list Haarec, podle něhož manuály dokazují, že Izrael je cílem výzvědné aktivity CIA.

Oba materiály jsou označeny jako Noforn, což znamená, že mají být utajené pro cizince (no foreigners). Z tohoto označení tedy podle EUobserveru vyplývá, že nemají být sdílené ani s tajnými službami spojeneckých zemí.

První dokument „Surviving Secondary“ (ke stažení zde) z roku 2011 radí co dělat v případě, že pohraniční služba agenta pošle k druhé, zevrubnější kontrole. Druhý, o rok mladší „Schengen Overview“ (ke stažení zde), vysvětluje rizika, která představují elektronické kontroly na hranicích, jako je například Visa Information System (VIS).

„Surviving Secondary“ je podle EUobserveru v zásadě založen na takzvané taktice zdravého rozumu. Například uvádí, že nejlepší způsob, jak oklamat pohraničníky, je mít „logické, dobře nacvičené a věrohodné krytí“. Je také třeba mít někoho „na lince“, kdo věrohodnost krytí dokáže potvrdit.

Agent musí být rovněž psychicky připravený a nesmí u sebe mít žádná elektronická zařízení, jež by ho mohla prozradit. Neměl by se kousat do rtů, nedávat víc informací, než je nezbytné, a rozhodně by se měl vyhnout výrazům jako „přísahám“.

Patnáctistránková příručka uvádí mimo jiné příklad, kdy byl jeden americký agent zastaven na letišti v EU kvůli stopám výbušniny v jeho zavazadle. Dotyčný byl odeslán k dodatečnému výslechu, ale stráž prý oklamal sdělením, že absolvoval ve Washingtonu protiteroristický výcvik, a byl propuštěn.

Haarec v souvislosti s touto příručkou napsal, že CIA cvičí své lidi, jak vstoupit a opustit Izrael přes Ben Gurionovo mezinárodní letiště, aniž by byli prozrazeni. „Tento dokument CIA poskytuje další důkaz toho, že Izrael je terčem operací této výzvědné služby,“ dodal.

Ben Gurionovo letiště je v návodu uvedeno jako jedno z letišť, kde jsou kontroly prováděny důkladně. Na ostatních místech prý pohraniční pracovníci provádějící první zběžnou kontrolu „obecně nemají čas ani prostředky k důkladnějšímu prověření dobrých úmyslů cestujících“.

Cestující jsou k druhému, důkladnějšímu prověření (secondary screening) posílání v případě, že se vyskytnou nějaké nesrovnalosti při jednání s imigračními úředníky, celníky nebo bezpečnostními pracovníky, vysvětluje „Surviving Secondary“. Upozorňuje, že se tak může stát nejen při příletu a odletu, ale i při tranzitu. Úředníci navíc mohou cestující vybírat i náhodně.

Druhý dokument, dvanáctistránkový „Schengen Overview“, poskytuje přehled různých elektronických kontrolních systémů v Evropské unii. Uvádí, že tyto systémy nejsou navrženy pro kontrašpionáž, a proto „představují minimální identifikační hrozbu“ pro americké agenty.

K tomu příručka dodává, že možnou výjimkou může být Entry/Exit System (EES), který by měl být uveden do provozu příští rok. Tento systém má zaznamenávat čas a místo vstupu a opuštění EU u cestujících, kteří nepocházejí z členských zemí, včetně těch, kteří nepotřebují víza, což se týká právě občanů USA.

-čtk-