K oddělení severovýchodní oblasti Itálie Benátska v prosinci znovu vyzval lídr hnutí za nezávislost Benátska Alessio Morosim.

Právo na sebeurčení: Obvinění z občanské neposlušnosti a výzva Itálii, aby opustila území Benátska

Z občanské neposlušnosti, zneužití pravomoci a zpronevěry veřejných fondů za pořádání voleb obvinili španělští prokurátoři v prosinci prezidenta Katalánska Artura Mase, který organizoval referendum o nezávislosti Katalánska na Španělsku. Naopak italský lídr boje za znovuobnovení svobodné republiky Benátsko Alessio Morosin vyzval Itálii, aby opustila území Benátska a nechala lidi svobodně rozhodnout.. Takové je pokračování dvou ze tří referend za nezávislost, která se loni v západní Evropě odehrála v Benátsku, Skotsku a Katalánsku.

Prezident Katalánska Artur Mas byl obviněn a je vyšetřován za pořádání zakázaného hlasování, zda má být oblast nezávislá na Španělsku. Potvrdil to 22. prosince 2014 soud. Španělští prokurátoři Artura Mase obvinili z občanské neposlušnosti, zneužití pravomoci a zpronevěry veřejných fondů za pořádání zakázaných voleb. Pokud se případ dostane k soudu, Masovi hrozí několik let ve vězení a zákaz vykonávání funkce ve veřejném úřadu. “Osobně nerozumím obvinění, že by vás kdokoli mohl pohnat k soudu za organizování voleb,“ uvedl k tomu Artur Mas.

Plán prezidenta Katalánska Artura Mase na referendum o nezávislosti Katalánska zastavil španělský Ústavní soud, podle kterého je takové referendum nezákonné. Hlasování o nezávislosti Katalánská se proto 9. listopadu 2014 uskutečnilo jako symbolické a organizováno bylo pouze dobrovolníky. Prokurátoři ovšem podle tisku podezřívají Mase a další úředníky, že „využili svého vlivu i veřejných peněz a zorganizovali volby“, kterých se nakonec podle katalánské vlády zúčastnilo 2,3 milionu lidí. Z tohoto počtu 1,86 milionu voličů, což je 80%, volilo pro nezávislost Katalánska. Mas dlouhodobě žádá, aby se konalo plnohodnotné referendum, avšak španělské vlády odmítají připustit rozdělení země.

K oddělení severovýchodní oblasti Itálie Benátska naopak znovu v prosinci vyzval lídr hnutí za nezávislost Benátska Alessio Morosim. „Itálie musí opustit naše území a dát lidem svobodu rozhodnout. Je to akt demokracie a svobody,“ řekl Alessio Morosim pro televizi Press TV. Benátsko si vždy vládlo samo jako nezávislý stát – nazývalo se La Serenissima (Benátská republika) a byla to organizace s významnou historií, která neměla nic společného s Itálií po 1 100 let. Naše připojení k Italskému státu netrvá déle než 148 let. Je to absurdní v porovnání s naší historií, dodal Alessio Morosim.

„Máme obavy, že italská paralyzující ekonomická krize napadne také Benátsko,“ řekl Morosim s tím, že nezávislost na Římu zlepší ekonomickou situaci oblasti. „Podle studií našich expertů hned první rok nezávislosti by HDP Benátska vzrostl o 12,2%. Ani Čína a ostatní rozvíjející se země s největším potenciálem růstu nemají takovou schopnost.“

V Benátsku se nezávazné referendum konalo loni v březnu a 89% obyvatel oblasti hlasovalo pro nezávislost na Itálii.

Senzací takřka pro celý svět se loni stalo jediné povolené referendum o nezávislosti v západní Evropě. Skotské referendum v září bylo nazýváno šancí, která přichází jednou za generace a skončilo vítězstvím NE na otázku o nezávislosti a oddělení od Velké Británie. V prosinci ovšem skotský lídr Alex Salmond prohlásil, že věří, že se za svého života dočká ještě druhé šance, čímž znovu šokoval politickou scénu. K poslednímu prosinci vyšla také ve Skotsku zpráva o podvodech v hlasování, které se konalo elektronicky. Celkem 6690 chyb se vyskytlo v last minute proxy hlasech a policie vyšetřuje 11 podání, jejichž obsahem je skutečnost, že někteří obyvatelé se vydávali za jiné občany, aby mohli hlasovat v tomto referendu, které bylo omezeno na občany Velké Británie, EU a Commonwealthu s trvalým pobytem ve Skotsku.

Irena Válová