Jednání ústavně právního výboru Foto: archiv

Výbor podpořil širší možnosti odčerpávání majetku pachatelům

Sněmovna by mohla schválit vládní novelu, která rozšiřuje možnosti odčerpání majetku lidem, proti kterým se vede trestní řízení. Poslancům to dnes doporučil navzdory výtkám pravicové opozice jejich ústavně-právní výbor. Podle ministerstva spravedlnosti by předloha měla odstranit zákonné překážky, které brání státu účinně a účelně zasahovat do majetku pocházejícího z trestné činnosti.

Novela má zefektivnit správu majetku zajištěného v trestním řízení a nově umožní zajistit majetek pachatele na úhradu peněžitého trestu. Norma výslovně zavede povinné propadnutí výnosů z trestné činnosti a rozšiřuje možnosti prodeje zajištěného majetku bez souhlasu obviněného. V praxi by měla vést třeba ke zvýšení počtu prodejů zajištěných motorových vozidel, elektroniky a elektrospotřebičů, které poměrně rychle ztrácejí na hodnotě.

Novela taky mění postavení obětí trestné činnosti. Zatímco nyní lze majetkové nároky poškozeného zajistit majetkem obviněného až po zahájení trestního stíhání, podle novely to bude možné už před ním – a to při „důvodné obavě“, že podezřelý bude uspokojení majetkových nároků poškozeného mařit nebo ztěžovat. Budou tedy muset existovat důkazy o tom, že podezřelý zamýšlí majetek ukrýt, prodat nebo jinak znemožnit jeho zajištění, nebo že k tomu začal podnikat kroky. Pravice neuspěla s návrhem tuto část z předlohy zcela vypustit.

Možnosti prodat věci, které zajistil u obviněných lidí, stát v současné době příliš nevyužívá. Podle statistik bylo v letech 2011 a 2012 prodáno 81 mobilních telefonů a pouze 11 ze zhruba 3000 zajištěných aut. Podle ministerstva za to může mimo jiné fakt, že nynější právní úprava není jednoznačná.

Úřad upozornil, že stát by mohl díky novele výrazně ušetřit peníze, které nyní ze zákona vynakládá za péči o zajištěné věci. Problém se týká především aut, za něž je třeba platit parkovné v komerčních skladech, a závodních koní.

-čtk-