Vězení v plamenech a další malé velké zprávy

Co rozpoutávají plameny. Karabiníci na netu. Moody’s špatně hodnotili. 123456. Gary Glitter uznán vinným.

Snímek dokumentující úroveň ghanského vězeňství. Není divu, že se vězňové pokoušejí uprchnout. Foto: Twitter

V GHANSKÉM VĚZENÍ ZABIJEL OHEŇ. PAK VZPLÁLY VÁŠNĚ.
Když ve vězení v ghanském městě Kumasi vypukl požár, vězňové to vcelku pochopitelně považovali za příležitost jak snadno a rychle změnit lokál. Ochrana věznice byla pochopitelně proti.

Výsledkem bitky jsou na straně vězňů jeden ubitý a přinejmenším čtyři zranění, zdemolovanou věznici v to nepočítaje. Incident vzbudil značný zájem dokonce i v otrlé ghanské společnosti, zvyklé v oblasti spravedlnosti a jejích důsledků na leccos. Pořádkové síly totiž do vězňů utíkajících z kouře a plamenů začaly pálit patronami se slzným plynem a pak i slepými náboji. Představa mužů zaháněných zpátky do pekla, ze kterého utíkali – to je prostě příliš silná káva.

Leccos nasvědčuje tomu, že právě incident v Kumasi by se mohl stát tím impulsem, který ghanskou adminsitrativu přiměje aspoň k nějaké reformě soudnictví. V ghanských věznicích totiž čtyři z deseti mužů a žen za mřížemi teprve čekají na soud, někdy i celé roky. A jak se ukazuje, mnoho vězňů je ve vězení prostě jen proto, že je z něj po uplynutí trestu zapomněli propustit.

ZNÁSILŇOVACÍ KAUZA V ITÁLII JE S ČESKOU ÚČASTÍ
Pětatřicetiletý italský policista z Padovy Dino Maglio si na webu vyhlédl o dvacet let mladší Australanku, v Padově se s ní setkal a měl s ní sexuální styk. Až potud by nešlo o nic zas až tak dramatického.

 

Fér2Profil Dina Maglia na webu Couchsurfing. Repro: Ondřej Fér

Potíže nastaly, když šestnáctiletá Australanka celý zástoj vylíčila jako jasné znásilnění za přítomnosti alkoholu a drog. Vzápětí na to se s podobným příběhem ozvalo více než dvanáct dalších žen, mimochodem tři z nich jsou podle BBC Češky. Příběh je to pokaždé stejný. Seznámení na internetu, schůzka, drogy v pití, ráno s kocovinou.

Maglio už sedí v cele vojenského vězení a čeká na soud, ke kterému dojde patrně v březnu. Pozornost se teď upírá na fungování webu Couchsurfing, jehož prostřednictvím se Australanka k údajnému násilníkovi dostala. Couchsurfing by měl nabízet turistům možnost ubytovat se na toulkách v italských domácnostech, místo toho se ale nejspíš stal rejdištěm sexuálních násilníků. Provozovatelé webu už se nechali slyšet, že s případem nemají nic společného a že nemohou za to jakým způsobem lidé web využijí nebo zneužijí – to ale asi nebude stačit.

CHYBNÉ HODNOCENÍ ZE STRANY RATINGOVÝCH AGENTUR SE JIM NEVYPLÁCÍ
Americká Komise pro cenné papíry a burzy loni schválila nová pravidla pro kontrolu nad tímto odvětvím a letos podle nich začala tvrdě úřadovat. Ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje ratingovou agenturu Moody´s Investors Services kvůli jejímu příznivému hodnocení hypotečních smluv v období před vypuknutím finanční krize.

Ministerstvo už vede obdobné vyšetřování vůči konkurenční Standard & Poor’s Ratings Services, kde se nejspíš schyluje k mimosoudní dohodě. Urovnání prý dosáhne výše 1,37 miliardy dolarů, což je největší částka požadovaná po ratingové firmě tímto způsobem. S&P před finanční krizí let 2008-2009 nadhodnocovala balíky hypotečních cenných papírů.
Spory ohledně hypotečních cenných papírů už řešily velké banky na Wall Street, které urovnání těchto sporů přišlo v přepočtu na více než sto miliard korun. Ratingovým agenturám se ale vyšetřování zatím do velké míry vyhýbalo.

NEJUHÁDNUTELNĚJŠÍM HESLEM JE „123456“
Žebříček pětadvaceti nejčastěji používaných hesel je založen na více než třechmilionech uniklých přihlašovacích hesel, které na internetu zveřejnili hackeři. Za minulý rok se nejčastěji používaným heslem, které se povedlo prolomit, stalo „123456.“
Žebříček za loňský rok s přehledem heslo „123456“, na druhém místě je o něco duchaplnější „password“, na třetím „12345“, pak „12345678“ a nakonec „qwerty“, což je začátek první písmenné řady na anglické klávesnici. Nově se v první desítce umístila také hesla jako „baseball“, „dragon“ a „football“.

Hesla pocházejí především z úniků v severní Americe a v západní Evropě, doplňuje oborový web Lupa. Statistika nezahrnula například miliony hesel, které v loňském roce unikly z ruských služeb. Vzhledem k metodě sbírání dat má ovšem žebříček řadu slabin.
Základním problémem je, že vzhledem k nedostatku jiných dat vychází pouze z údajů, které zveřejnili sami hackeři. Je možné, že 123456 je na vrcholu žebříčku jen proto, že se dá nejjednodušeji odhadnout. Podle názoru odborníka z webu Ars Technica možná hackeři otestovali desítky tisíc účtů, zda nemají heslo 123456 a všechny takové pak zveřejnili na internetu.
V letošním souboru 3,3 milionů vzorků bylo heslo „123456“ obsaženo celkem ve dvaceti tisících případů. To je o málo víc než půlprocentní podíl, přesto to stačí k tomu, aby se toto heslo dostalo do čela žebříčku.

SPRAVEDLNOST DOMLELA. ZPĚVÁK GLITTER JE VINEN.
Zpěvák Gary Glitter patří k nejděsivějším nočním můrám, které ostrovní hudební scéna vyslala do světa. V posledních letech ale aktuálně sedmdesátiletý Glitter plnil stránky novin hlavně kvůli obviněním ze znásilňování nezletilých.

Fér3Mužná přitažlivost Garyho Glittera byla téměř k nesnesení.

Foto: Hitbackdrops.com

Soud v Londýně dospěl k rozhodnutí, že Glitter v letech 1975 až 1980 sexuálně zneužíval tři nezletilé dívky. Výši trestu pro bývalou hvězdu soud oznámí 27. února. Glitter, vlastním jménem Paul Gadd, se cítí nevinen.
Při čtení verdiktu se zpěvák v soudní síni podle očitých svědků zatvářil překvapeně a následně posílal polibky k tribuně pro veřejnost.

„Paul Gadd zneužil u mladých fanynek svého úspěchu k tomu, aby si vytvořil podmínky, které mu umožnily útočit na své oběti a zneužívat je. Takové zločiny mají na oběti dopady, které mohou trvat celý život,“ uvedla prokurátorka Baljit Ubheyová. Upřesnila, že dvěma zneužitým dívkám bylo 12 a 13 let, té třetí nebylo ani deset.

Kvůli držení dětské pornografie byl Glitter uvězněn v roce 1999 v Británii, což v podstatě ukončilo jeho kariéru. V roce 2006 byl odsouzen ve Vietnamu ke čtyřem letům vězení za sexuální zneužívání dětských prostitutek ve věku 10 a 11 let. Kvůli podezření z pedofilních deliktů byl v roce 2002 vyhoštěn z Kambodže.

Ondřej Fér