Dav na Albertově prezidenta vypískal a vzduchem létala vejce. Foto: Youtube

DOKUMENT: Proč Úřad MČ Praha 2 odložil házení vajec na prezidenta?

Prezident Miloš Zeman soudí, že kdyby se házela vejce na pravicového prezidenta, Praha 2 by postupovala jinak než odložením věci. Řekl to dnes jako reakci na prosincové, nyní médii zveřejněné rozhodnutí úřadu druhé městské části, podle níž loňské házení vajec a dalších věcí na pražském Albertově nebylo přestupkem.

Zeman to uvedl na setkání se zástupci Středočeského kraje při dnešním zahájení třídenní návštěvy regionu. Dodal, že jde o svébytné rozhodnutí Prahy 2, která je podle něj svým způsobem militantně pravicová.

Česká justice přináší anonymizovaný záznam o odložení věci, který získala. Vyplývá z něho, že úředníci loňské události na Albertově nevyhodnotili jako přestupek proti občanskému soužití, neboť zde prezident nevystupoval jako občan, ale jako úřední osoba plnící ceremoniální funkci. „Ostatně vejce a jiné předměty na prezidenta nebyly patrně ani házeny v úmyslu narušit občanské soužití, nýbrž vyjádřit protest proti jeho názorům a projevům a jeho vystupování směrem k veřejnosti,“ píše se v usnesení.

To bylo vydáno již loni 4. prosince a je pod ním podepsán pověřený vedoucí odboru správních agend Úřadu Městské části Praha 2 Ondřej Jícha. Celý text usnesení najdete zde.

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) chce, aby věc ještě prošetřil magistrát. Sama s rozhodnutím úředníků nesouhlasí, ale jako představitelka samosprávy ho nemůže nijak změnit. Opakovaně rovněž připomněla rozdíl mezi samosprávou a přenesenou působností státní správy, kterou přestupková agenda představuje. „Jakkoli bohužel mnohdy s činy a slovy našeho současného prezidenta nemusím souhlasit, rozhodně odmítám házení vajec jako beztrestnou součást demokracie. Demokratický dialog by měl vypadat jinak,“ uvedla Černochová.

Robert Malecký