Česko nemá moře, a tedy ani trajekty. Aktuální finský střet o clo na alkohol a údajnou diskriminaci jako by ale některým těm českým z oka vypadl. Ilustrační foto: Wikipedia

Finská zásada pro dovoz alkoholu bez cla prý znevýhodňuje seniory

Finská ombudsmanka Maija Sakslinová chce, aby úřady zpřísnily pro lodní pasažéry dosavadní pravidlo pro bezcelní dovoz alkoholu, které údajně znevýhodňuje tělesně postižené a seniory. Informovala o tom finská televize YLE. Celní úřad umožňuje bez jakýchkoli omezení dovoz alkoholu podle zásady, že je povoleno „vše, co uneseš“.

Finsko loni zavedlo v rámci cest mezi zeměmi EU omezení bezcelního dovoz alkoholu pro osobní spotřebu, což v případě piva znamená 110 litrů, u vína 90 litrů a u tvrdého alkoholu deset litrů. Celníci v přístavech ale nechávají projít cestující s tím, co unesou, přičemž tolerují jednoduché ruční vozíky. Obecně si tak Finové ze zahraničních nákupů mohou bez doplatku podle celní správy přivézt 70 či 80 kilogramů alkoholických nápojů.

Sakslinová je ale toho názoru, že povolení takového množství alkoholu, které je možné fyzicky unést, je diskriminační a vede k nerovnostem ve společnosti. Tvrdí také, že její úřad v této věci obdržel řadu stížností od seniorů a handicapovaných. Finsko je podobně jako ostatní severské státy velmi rovnostářskou zemí, která dbá na stejná práva a příležitosti pro všechny obyvatele.

Ačkoli se Finsko – stejně jako Norsko, Švédsko či Island – snaží přístup k alkoholu omezit vysokým daňovým zatížením a prodejem ve státním monopolu, v minulosti bylo možné z unijních zemí dovážet bez cla pro osobní spotřebu neomezené množství alkoholických nápojů. To se ale změnilo loni v červenci, poznamenala YLE.

-čtk-