Hospody bez EET mohou provozovat církve, politické strany nebo honitby do výše příjmu 175 tisíc Foto: archiv

Také v KDU-ČSL panuje o EET shoda s Andrejem Babišem

Také další vládní strana KDU-ČSL se stejně jako ČSSD shoduje s ANO2011 a ministrem financí Andrejem Babišem na podpoře elektronického sledování tržeb živnostníků. Z opakovaných Babišových výroků vyplývá, že v sektoru stravování doslova leží jedenáct miliard, které má stát od hospodských vygenerovat, ale hospodští jsou podvodníci a DPH neplatí. Proto se EET zavádí pro ně a pro obchod. Pro drtivý zbytek živnostníků a podnikatelů jsou v návrhu zákona výjimky.

S takovým postupem souhlasí vládní strana KDU-ČSL. Vyplývá to z odpovědi na otázku, zda je pravda, že KDU-ČSL podporuje zavedení EET pouze pro restaurace, ale nikoli pro všechny podnikatele a živnostníky. „EET má logiku v maloobchodě, restauracích a hotelech. Tam unikají peníze z DPH a tam poctiví prodejci doplácejí na nepoctivé. To je také důvod, proč v těchto sektorech EET žádají i profesní sdružení. Jde primárně o rovné podmínky podnikání,“ uvedla na dotaz mluvčí KDU-ČSL Petra Hrušová.

Na otázku, proč KDU-ČSL brání vytvoření stejných – rovných podmínek na trhu pro všechny a nastolení rovného a férového trhu, jak naopak žádají představitelé restaurací a obchodu, a zda to má nějaké důvody technické, ekonomické, společenské nebo snad jiné, uvedla mluvčí KDU-ČSL, že k zavedení EET pro všechny není důvod, když statisíce drobných živnostníků nejsou plátci DPH: „Nevidíme důvod, proč zavádět EET pro statisíce řemeslníků a drobných živnostníků. Ti platí daně paušálem, nejsou plátci DPH. Navíc na 300 000 z nich jsou zaměstnanci, kteří mají živnost jako druhé povolání, aby vyšli s penězi. Tvrdě pracují, aby uživili sebe a rodinu, a prostě nedosáhnou obratu, aby platili více než minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění,“ uvedla doslova Petra Hrušová.

Podle jejího vyjádření tito neplátci DPH odepisující náklady paušálem si nemají náklady na EET z čeho odečíst, šlo by pro ně o výdaj navíc a zbytečnou byrokracii. „Přičemž stát by nezískal ani korunu navíc. Naopak by musel vydat stamiliony ročně na rozšíření IT systému,“ vysvětlila důvody postoje Petra Hrušová.

Podle jejích dalších slov KDU-ČSL nevidí v malých živnostnících pouhý zdroj pro naplnění rozpočtu. „Oni plní především sociální roli, živí sebe a svou rodinu, případně i jednoho či dva další zaměstnance, poskytují svému okolí důležité služby. Velké firmy tuto jejich roli nikdy nemohou převzít,“ vysvětlila. To je ovšem stálý argument zástupců restaurací a hotelů proti zavádění povinného elektronického sledování tržeb živnostníků provozujících malé vesnické restaurace, které mají především význam sociální.

I v tomto argumentu se však KDU-ČSL shoduje s předkladatelem zákona. Do znění návrhu, jak je předkládán poslanecké sněmovně, se totiž přesunula původní vyhláška o výjimkách. Jednou z výjimek, kterou navrhuje zákon, jsou živnostníci s nízkými tržbami. Podle návrhu zákona o elektronické evidenci tržeb budou takoví živnostníci z EET dočasně vyloučeni: „Do okamžiku, kdy tržby poplatníka, které mají být evidovány, nepřekročí v bezprostředně předcházejícím zdaňovacím období daně z příjmů 2 000 000 Kč a zároveň 20 % součtu jeho tržeb, které mají být evidovány, a tržeb, které nejsou dočasně evidovanými tržbami, není evidovanou tržbou žádná z tržeb poplatníka,“ předkládá ministerstvo financí aktuální návrh zákona poslanecké sněmovně.

-ire-