Osmadvacítka se pokouší situaci v jižních zemích bloku řešit návrhy na přerozdělení běženců Foto: vlada.cz

Vláda: Česko chce do roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků

Česko chce do roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků. Vláda v tomto rozsahu udělila mandát ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), který bude o problematice běženců ve čtvrtek jednat s unijními ministry.

Česko by mělo podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) přijmout 1100 uprchlíků z Itálie a Řecka a 400 běženců z táborů z oblasti Jordánska a Kurdistánu. S Evropskou unií chce česká vláda vyjednávat o tom, jak bude nastaveno vracení uprchlíků, kteří v Česku neuspějí se žádostí o azyl.  Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes odpoledne řekl, že Česko chce v rámci Evropské unie jednat o lepším zajištění hranic schengenského prostoru jižních států, především Řecka a Itálie. Důraz chce také klást na efektivní návratovou politiku běženců do zemí, odkud přišli. Podle Chovance v azylovém řízení neuspěje asi 60 procent uprchlíků.
Chovanec české rozhodnutí ve čtvrtek představí na neformálním zasedání ministrů spravedlnosti a vnitra zemí Evropské unie. Osmadvacítka se pokouší situaci v jižních zemích bloku řešit návrhy na přerozdělení běženců. Členské státy na červnovém summitu odmítly možnost povinných kvót, přijímání uprchlíků chtějí zachovat na dobrovolné bázi.
Země by si měly během dvou let rozdělit 40.000 uprchlíků z Itálie a Řecka. Dále by unijní státy měly přijmout 20.000 běženců, kteří jsou v uprchlických táborech mimo evropské území. Podle původní představy Evropské unie mělo Česko letos a příští rok přijmout dohromady přes 1850 běženců. V případě utečenců v Itálii a Řecku jde o lidí, kteří žádají o azyl. Byli by přemístěni do detenčních zařízení v Česku, v nichž by se s nimi azylová procedura dořešila. Druhá skupina zahrnuje lidi v táborech mimo Evropu, kteří mají na mezinárodní právní ochranu

-čtk-