Předseda vlády Bohuslav Sobotka se seznámil s problémem mnohačetných a bezvýsledných exekucí. Foto: Mediafax

Sobotka: EU by měla mít společný systém ostrahy vnější hranice

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by bylo vhodné, aby Evropa do budoucna měla společný systém ostrahy vnějších hranic. Na ochraně schengenské hranice by se pak podílely i další státy EU, nejen hraniční země.

Sobotka to dnes v Praze řekl novinářům po svém jednání s francouzským ministrem zahraničí Laurentem Fabiusem. „Bylo by vhodné, aby Evropa měla do budoucna určitý společný systém ostrahy vnějších hranic, na kterém by se mohly podílet další státy EU tak, aby se pomohlo například Řecku nebo Itálii v ostraze vnější mořské hranice,“ uvedl Sobotka. Podle něj toto téma bude Česko na evropských jednáních otevírat. Český premiér řekl, že se se šéfem francouzské diplomacie shodli na tom, že Itálie a Řecko situaci „ne úplně zvládají“. Možnost společné ostrahy je prý jednou z cest, kterou by se EU mohla vydat.

Vnější ostrahou hranice se zabývá evropská agentura Frontex. Má nižší rozpočet, omezovala se tak prakticky na hlídkování. EU jednala o potřebě finance posílit. Česko na jaře nabídlo šest desítek expertů a deset milionů korun. Na nutnosti posílení vnější evropské hranice se před nedávnem shodli i prezident Miloš Zeman a šéfové Sněmovny a Senátu Jan Hamáček a Milan Štěch (oba ČSSD).

Podle Sobotky migrační proud do Evropy zastaví či zpomalí jen ukončení války v Sýrii. Každý druhý uprchlík z Blízkého východu, který přichází přes Balkán do střední Evropy, ze Sýrie pochází, dodal předseda vlády. Podle něj je potřeba pokračovat i v rozšiřování unie na západním Balkánu. „Právě integrace zemí západního Balkánu může znamenat stabilizaci tohoto regionu a jeho schopnost čelit například takovýmto problémům, jaké dnes vidíme s migrační krizí,“ míní český premiér.

(čtk)