Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová Foto: Mediafax

Týden v české justici: Bradáčová navrhla povinnost vyslechnout rozsudek, Zeman ústavního soudce

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Do diskuzí ohledně budoucího složení Ústavního soudu vstoupila exministryně Helena Válková. K mediální agendě uplynulého týdne patřily i kauzy soudce Havlína či státního zástupce Kosána.

Profesor Aleš Gerloch v komentáři pro páteční Hospodářské noviny kritizoval novelu vyhlášky, která nově nařizuje povinnou osobní přítomnost insolvenčního správce v místě jeho provozovny po celou dobu úředních hodin. Samotná snaha ministerstva spravedlnosti omezit působení takzvané insolvenční mafie je podle Gerlocha chvályhodná, ale zvolený způsob považuje za „pokus o popření ústavního principu ochrany soudní moci před zásahy ze strany výkonných orgánů.“ Proto Gerloch podpořil senátorský návrh Ústavnímu soudu na zrušení zmíněné části vyhlášky.

Martin Shabu v úterním vydání Lidových novin informoval o tom, že vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová podala návrh na kárnou žalobu na vedoucího státního zástupce v Chomutově Ladislava Kosána. Ten zhruba před třemi měsíci akceptoval návrh na podmínečné propuštění exsenátora Alexandra Nováka, který byl odsouzen kvůli přijetí úplatku. Podle slov Bradáčové ohrozilo Kosánovo jednání „důvěru v nezávislý, nestranný a odborný postup státního zastupitelství.“ Žalobu bude nyní řešit Nejvyšší soud, který v krajním případě může Kosána zbavit jeho funkce.

Napříč médii byla počátkem uplynulého týdne rozebírána další z možných kauz kolem soudce Ondřeje Havlína. Ten byl nedávno odsouzen za korupci a podle informací časopisu Respekt měl výměnou za příslib postu v české diplomacii vynést v roce 2011 rozsudek ve prospěch bývalého náměstka pražského primátora Karla Březiny. „Toto je skutečně ve spise zaznamenáno. Soudce Havlín měl tehdy s obžalovaným Březinou dopředu hovořit o výsledku trestního řízení, který měl být pro Březinu pozitivní,“ potvrdil informace soudce Petr Sedlařík, který nynější korupční kauzu kolem Havlína rozhodoval.

Proces s Ondřejem Havlínem zaujal média ještě jinou věcí. Stejně jako exhejtman David Rath, tak i bývalý soudce se nezúčastnil čtení rozsudku, což již dříve kritizovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podrobněji se tímto tématem zabývalo pondělní vydání Lidových novin, kde s Bradáčovou souhlasili i bývalí ministři spravedlnosti Karel Čermák, Jiří Pospíšil a Helena Válková. S povinností obžalovaného vyslechnout si rozsudek v soudní síni souhlasí i současný ministr Robert Pelikán. Serveru aktualne.cz řekl, že příslušné opatření hodlá navrhnout v rámci nového trestního řádu, který zveřejní do konce roku.

Po čase se v minulém týdnu dostalo prostoru potenciálním kandidátům na post ústavních soudců. Zájem o toto téma vzbudil nejen konec mandátu Vlasty Formánkové, ale také vyjádření bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která se pro čtvrteční deník Právo nechala slyšet, že by případnou nabídku neodmítla. „Nikdo mě ale neoslovil a žádnou konkrétní nabídku jsem nedostala a ani nepočítám s tím, že bych ji dostala. Usuzuji tedy, že jsou vybráni jiní, vhodnější kandidáti,“ dodala však Válková. Podobně Válková hovořila tentýž den i v Interview ČT24. Z dalších kandidátů list zmínil místopředsedu Městského soudu v Praze Jaromíra Jirsu, který již dříve České televizi potvrdil, že byl prezidentem Milošem Zemanem osloven a nabídku přijal.

Týdeník Ekonom nabídl svým čtenářům rozhovor s Karlem Eliášem, jedním z autorů nového občanského zákoníku. Tématem interview byla tzv. malá novela zákoníku, kterou nyní posuzuje Legislativní rada vlády. Podle dlouhodobého kritika rychlých změn v NOZ Eliáše tato novela přináší podstatné změny a není tak pouze opravou technických nedostatků, což bylo jejím prvotním cílem. Za návrat do 50. let označil Eliáš navrhované úpravy v oblasti dětské práce či obnovu plošného zákonného předkupního práva k nemovitostem. Dále poukázal na to, že resort spravedlnosti kritizuje pasáže občanského zákoníku, jejichž koncept navrhovala Irena Pelikánová, matka současného ministra.

Napříč médii proběhla během středy a čtvrtka zpráva o vypsání tendru na nákup náramků pro elektronický monitoring vězňů. Nicméně zakázka se neobešla bez kontroverzní, neboť z jejího znění není patrné, jaký počet náramků chce ministerstvo koupit a za kolik. Detaily alespoň co do množství zařízení sdělila médiím až nová mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová, podle níž chce resort pořídit 250 náramků. Cenu sice nesdělila, nicméně podle Lidových novin by se měla pohybovat v rozmezí 250 až 800 milionů korun. Zmatky a až „křečovitou snahu o utajení“ kritizovala na serveru Česká justice Eva Hofrichterová. V zájmu transparentnosti a osvětlení pozadí celého procesu ve svém článku dokonce zveřejnila některé resortem utajované dokumenty včetně necenzurované verze studie KPMG či značně kritických připomínek ministerstva financí.

Na tři nové partnery advokátní kanceláře Schönherr upozornil ve středu deník E15. Stali se jimi Vladimír Čížek (korporátní právo, M&A), Zoltán Pálinkás (korporátní právo, smluvní závazkové právo) a Gabriela Prokopová (právo nemovitostí a M&A). Tentýž den pak server iHNed.cz informoval o novém partnerovi bratislavské pobočky kanceláře Havel, Holásek & Partners, kterým byl jmenován Matej Flický (právní a daňové nastavení holdingových či finančních struktur, mezinárodní transakce).

OČEKÁVANÁ AGENDA

12.8. 2015 9:00

Koná se v pořadí 11. schůze Senátu. Na programu jsou mj. zákon o zpravodajských službách či novela zákona o svobodném přístupu k informacím.