Britští poslanci zákonem vyloučili Skoty z hlasování parlamentu, začal rozpad unie

Poslanci britského parlamentu schválili zcela nový systém schvalování zákonů nazývaný „Angličané hlasují pro anglické právo“. Napříště o věcech týkajících se Anglie a Walesu budou hlasovat jen zástupci Anglie, nikoli Skotska. Někteří komentátoři akt nazývají začátkem rozpadu Velké Británie. Jde o největší ústavní změnu za dekády, uvedla také agentura Reuters.

Britští zákonodárci ve uplynulý týden schválili nový způsob přijímání těch zákonů, které mají dopad na některé části Velké Británie, a na jiné nikoli. Ve skutečnosti jde o rozdělení členů britského parlamentu na zástupce Skotska a Anglie a vyloučení Skotů z hlasování. Nový zákon „Angličané hlasují pro anglické právo“ byl schválen hlasy 312 proti 270 po vyhrocené debatě.

Zákon je zdůvodňován tím, že Skotsko má svůj vlastní parlament, který hlasuje o věcech jako vzdělání nebo zdravotnictví a sociální věci, ale skotští zákonodárci mohou o totožných záležitostech hlasovat ještě v Londýně, a to včetně zákonů, které se týkají Anglie a Welsu.

O tom, které zákony se týkají jen Anglie nebo Anglie a Welsu bude rozhodovat předseda parlamentu a z takového hlasování jsou nyní poslanci za Skotsko zákonem vyloučeni, uvádí britský tisk. Podle agentury Reuters bude legislativa ovlivňující pouze Anglii přijímána výborem zákonodárců z anglických obvodů před tím, než bude předložena k hlasování plénu a výbor zákonodárců Anglie bude mít veto.

Co když volby vyhraje koalice

Jak ovšem upozornila Reuters, je nejasné, co se stane, pokud by byla nová vláda Velké Británie sestavena stranou s většinou ve Velké Británii, ale nikoli v Anglii. „To by se mohlo stát pokud by Labouristé vytvořili koalici se Skotskou národní stranou, zatímco Konzervativní strana by měla většinu anglických poslanců,“ dává Reuters příklad.

Opatření bylo přijato na roční zkušební lhůtu, poté má být revidováno. Zákon, který má údajně přinést férovost do politického systému však podle Skotské národní strany změní Skoty na druhořadé poslance: „Podpora nezávislosti se právě zvyšuje,“ uvedl skotský poslanec a předseda skotské frakce Pete Wishart, který současně označil vládní plány za stupidní. Podle jeho dalších slov bude tímto funkce předsedy parlamentu zpolitizována, když se předseda ocitne pod politickým nátlakem, ze kterých hlasování má vylučovat Skoty.

Jako příklad budoucího scestného rozhodování uvedl Pete Wishart hlasování o rozšíření londýnském letišti Heathrow, které však má dopad i na Skotsko. „Toriové dnes ukončili unii – ne lidu Skotska – tento výsledek bude mít obrovské důsledky pro celé Spojené království,“ napsal na Twitter poslanec Owen Thompson.

(ire)