Ministr Pelikán s velvyslancem USA Andrewem Shapirem na archivním snímku Foto: MSp

Týden v české justici: Kritika zákona o státním zastupitelství sílí

Jak česká média referovala v uplynulém týdnu o dění v české justici? Ve spolupráci se společností HI-LIGHTS Česká-justice.cz přináší pravidelné týdenní shrnutí důležitých událostí. Zároveň jsme pro vás připravili i přehled očekávané agendy následujícího pracovního týdne.

Žádné příjemné dny pravděpodobně nečekají na ministra Roberta Pelikána. Lze tak usuzovat z vlny nesouhlasných vyjádření na adresu návrhu zákona o státním zastupitelství, který ministr představil minulé úterý tuzemským médiím. Ta se dále zabývala i rostoucí kritikou novely trestního řádu či zájmem advokátů o pomoc uprchlíkům.

Tématem číslo jedna v tuzemském justičním prostředí byl jednoznačně návrh zákona o státním zastupitelství. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán jej veřejnosti představil v úterý. Ministrův brífink živě přenášela Česká televize, přičemž v ten samý den byl šéf resortu i hostem vysílání pořadu Události, komentáře. „Tenhle zákon je něco, co velice potřebujeme. Není to zbytečná změna, novela by nestačila. Je to změna celé soustavy. Zvyšujeme kontrolu veřejnosti nad soustavou státních zastupitelství,“ řekl mj. Pelikán na tiskové konferenci, kde dále označil výtky krajských státních zástupců za liché a nesouhlasil ani s myšlenkou, že by měl být návrh předložen až spolu s úpravami v trestním řádu.

Reakce médií na sebe nenechala dlouho čekat. Server Česká justice podrobně referoval o výše zmíněných výtkách ze strany krajských zástupců s tím, že proti přijetí Pelikánova návrhu se jich vyslovilo hned šest z celkových osmi. Josef Koukal ve středečním vydání deníku Právo zhodnotil návrh jako velice podobný tomu, který již v roce 2011 představil tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Historicky četné kontroverze kolem zákona rozebíral v obsáhlém článku na stránkách týdeníku Reflex Bohumil Pečinka. Jednotlivé změny se pak ve čtvrtek dostaly pod drobnohled Dušana Šrámka v deníku E15 či komentátora MF DNES Luďka Navary, přičemž oba zmínili nejkontroverznější bod celé normy, kterým je zřízení protikorupčního speciálu resp. absence kontroly jeho činnosti.

Pozornosti návrh samozřejmě neušel ani v politických kruzích. Zatímco předseda sněmovního ústavně právního výboru Jeroným Tejc na středečním brífinku ČSSD po jednání poslaneckého klubu uvítal předložení konkrétní podoby zákona a avizoval vládní shodu na nové struktuře státních zastupitelství, bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová se na adresu návrhu jedné z klíčových norem vyjádřila značně negativně. Dlouhodobá kritička zákona poskytla rozhovor týdeníku Reflex, kde zopakovala své výhrady včetně kritiky angažovanosti amerického velvyslanectví. Místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda pak ve svém vyjádření pro ČT označil zřízení protikorupčního speciálu za nebezpečné a Jan Farský /STAN/ kritizoval ministra za to, že návrh představil novinářům dříve než poslancům.

A zákon o státním zastupitelství rozhodně není jediným, který doprovází kritika a nesouhlas. Jak ve čtvrtek informoval server Česká justice, začíná se rozšiřovat seznam odpůrců novely trestního řádu. Po České advokátní komoře a Unii obhájců se proti navrhovaným změnám postavil ministr pro lidská práva a šéf Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier. Stejně jako zmíněné profesní organizace poukázal i ministr na možnou kolizi nejen s Ústavou, ale i s Úmluvou o lidských právech a svobodách. Dále server upozornil i na nesouhlas s využitelností úředních záznamů jako důkazů v hlavním líčení, který vyslovil vedoucí Úřadu vlády Pavel Novák na základě připomínek, jejichž spoluautorem byl ústavní právník Jan Kudrna.

Alespoň jeden úspěch si však minulý týden ministr Pelikán připsal, a to když vláda na svém nočním jednání schválila jeho návrh na jmenování celkem 31 nových soudců. Ti by měli posílit okresní soudy v působnosti krajských soudů v Brně, Ostravě a Ústí nad Labem. Zpráva se ve čtvrtečních ranních hodinách objevila napříč médii včetně serverů novinky.cz a lidovky.cz.

Nedávno se tuzemské justici podařilo vůbec poprvé dojednat vydání amerického občana do ČR, závěrem minulého týdne pak v médiích rezonovala zpráva o historicky prvním vydání člověka z Austrálie. Podrobnosti přineslo mj. páteční vydání MF DNES, svým úspěchem se ministerstvo pochlubilo již o den dříve prostřednictvím tiskové zprávy.

Česká advokátní komora v minulém týdnu zaznamenala první dvacítku advokátů, kteří v rámci aktivit PRO BONO pomáhají uprchlíkům na našem území. Serveru Česká justice to v pátek sdělil koordinátor komory Štěpán Holub. Podle jednoho z advokátů Jana Procházky je např. nezákonné zadržovat uprchlíky, kteří nechtějí v ČR dále pobývat, v detenčních zařízeních. „Soudy ve velké většině rozhodují v tom směru, že uprchlík neměl být vůbec zadržen,“ citoval server Procházkovo vyjádření pro Českou televizi, kde se v podobném duchu vyjádřila i advokátka Petra Krejčí.

Pavel Baroch v časopisu Týden rozebíral napjaté vztahy mezi Renatou Veseckou a státním zástupcem Ivo Ištvánem. Úvodem svého článku připomněl, že Vesecká navrhla v roce 2007 Ištvána odvolat, a i když s tím tehdy souhlasil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, tak Ištván ve funkci zůstal díky vyhranému soudnímu sporu s ministrem. Tuto událost dal Baroch do souvislosti s nedávným zásahem v sídle ERÚ, kde v současnosti Vesecká působí. Podnět k zásahu dalo jihlavské státní zastupitelství, na které dohlíží krajské zastupitelství v Brně. To vede Jan Sladký, kterého do funkce doporučil právě Ivo Ištván. Takovouto konstrukci, kterou argumentují lidé z ERÚ, však samotný Ištván odmítl jako „naprostý nesmysl“.

OČEKÁVANÁ AGENDA:

5.10.2015
09:00
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán předloží svým kolegům na jednání vlády dlouho diskutovaný návrh změn v občanském zákoníku.
7.10.2015 12:00 Právnická fakulta UK pořádá konferenci s názvem „Aktuální otázky právní úpravy cestovního ruchu II.“ (pozvánka zde)
8.10.2015
13:15
Poslanecký výbor pro vězeňství se bude zabývat aktuální situací ve vedení Vězeňské služby. Jednání výboru se zúčastní i ministr Pelikán, jeho náměstek pro trestní politiku Vladimír Zimmel a generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek.
1.10.2015 12:15 Server Česká justice spolu s dalšími médii ze skupiny Media Network s.r.o. pořádá odbornou konferenci na téma „Trestní odpovědnost právnických osob v praxi“ (více zde).

hi-banner