Neutralita vůči zákazníkům je klíčová Foto: archiv

Političky CDU/CSU chtějí v Německu prosadit zákaz burek

Političky německé konzervativní unie CDU/CSU chtějí prosadit zákaz nošení burky a nikábu, tedy muslimských oděvů, které zahalují ženám celý obličej. Podle nich zakrývání obličeje nepatří do západní kultury a znemožňuje rovnoprávné postavení mužů a žen. Podporu pro zákaz už dali najevo i někteří představitelé sociální demokracie (SPD), která spolu s CDU/CSU tvoří německou vládu.

„Jde tady o společenské soužití, o to vidět, s kým se setkáváme. Zahalování nepatří do naší kultury a odporuje to i naší představě o rovnoprávném postavení žen. Spolkový sněm by měl příslušný zákon schválit co nejrychleji,“ řekla přední činitelka bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Ilse Aignerová v rozhovoru, který dnes zveřejnil deník Die Welt.

Podle jejích představ by se zákaz zahalování obličeje měl vztahovat i na turistky, které do Německa přijíždějí. „Když jsem byla v Íránu, podřídila jsem se tamním zákonům a nosila jsem na hlavě šátek. Zrovna tak očekávám od žen z arabské oblasti, že se u nás vzdají úplného zahalení. Příslušné zákony by neměly platit jen pro lidi s německým občanstvím,“ uvedla Aignerová.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové sdílí v otázce burek a nikábů pohled své sesterské strany. Ženská organizace CDU chce na prosincovém sjezdu prosadit usnesení, kterým by vyzvala vládu k urychlenému přijetí zákona zakazujícího úplné zahalení obličeje. „Burku nepovažuji za náboženskou pestrost, ale za věc, která ponižuje ženy,“ uvedla už dříve místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová.

Hlasy pro zákaz burek a nikábů zaznívají i ze sociální demokracie. „Burka do naší kultury nepatří,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu SPD Axel Schäfer s tím, že by pro zákon zakazující zahalení obličeje určitě hlasoval.

Poslanec SPD Burkhard Lischka označil nošení burky za symbol vyčlenění se ze společnosti a považuje tento oděv v Německu za nepřijatelný. Zákon, který by burky zakazoval, však nepovažuje za příliš vhodný. Zkušenosti z Francie a z Belgie, kde podobné zákony platí, totiž podle něj ukázaly, že část muslimek se po zákazu začala obracet k nejradikálnějším větvím islámu.

(čtk)