Ústavní soud Foto: archiv

Ústavní soud odmítl stížnost svolavatele zakázaného shromáždění

Úřady nechybovaly, když v roce 2013 kvůli obavám z extremismu zakázaly shromáždění a pochod v Českých Budějovicích. Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost svolavatele Pavla Matějného. Podle magistrátu existovalo značné riziko, že se akce prezentovaná jako protest proti kriminalitě a za práva slušných občanů obrátí proti Romům.

Žalobu svolavatele zamítl Krajský soud v Českých Budějovicích, neuspěl ani s kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. V následné ústavní stížnosti poukazoval na zásah do práva na spravedlivý proces a také kritizoval nedostatečné odůvodnění soudních rozhodnutí. Už dříve si stěžoval na domnělé porušení shromažďovacího práva.

Ústavní soudci ale ponechali soudní rozhodnutí beze změn. „Stěžovateli se existenci zásahu do ústavně zaručených základních práv nebo svobod doložit nezdařilo,“ stojí v usnesení.

Akce se měla uskutečnit 14. září 2013. Krajně pravicové uskupení Čeští lvi ji na svém webu prezentovalo jako součást Czech Lions Tour, série průvodů na různých místech v Česku. Matějný figuroval jako organizátor také na některých dalších místech.

V žalobě proti zákazu se Matějný dovolával rovnosti občanů před zákonem. Státní orgány podle něj nesmí omezovat politická práva lidí jen kvůli jejich názorům. Magistrát ve vyjádření k žalobě uvedl, že akci nezakázal pro „kádrovou charakteristiku svolavatele“, ale po vyhodnocení všech dostupných informací. Matějnému také úřad navrhl změnu trasy, aby se pochod vyhnul sídlišti Máj, svolavatel ale nabídku nevyslyšel.

(čtk)