Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: archiv

Vládní legislativci vrátili zákon o státním zastupitelství Pelikánovi k dopracování

Legislativní rada vlády (LRV) dnes od rána projednávala návrh zákona o státním zastupitelství. Nakonec tento bod v podvečer přerušila a vrátila zákon k dopracování Ministerstvu spravedlnosti. Jak Česká justice informovala, zákon již dříve zkritizovala Pracovní komise pro trestní právo při LRV.

Legislativní rada vlády pod vedením Jiřího Dienstbiera (ČSSD) vedla nad návrhem zákona dlouhou diskuzi.  „Projednávání bylo nakonec přerušeno. Vráceno předkladateli k dopracování,“ sdělil České justici Jiří G. Souček z kabinetu Jiřího Dienstbiera.

Návrh zákona čelí soustavné kritice z mnoha stran již od svého vzniku. Sám Pelikán k němu měl výhrady ještě coby první náměstek někdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové a zákon v podobě, jak jej prosazuje část státních zástupců v čele s Lenkou Bradáčovou, odmítal.

Naposledy ho doslova strhala Pracovní komise pro trestní právo pod vedením Tomáše Gřivny. Podle stanoviska komise například potřeba změny současné právní úpravy není dostatečně odůvodněna a podložena odpovídajícími analýzam a reforma státního zastupitelství by měla navazovat, nikoliv předcházet nové podobě trestního řízení. Kritika se také snesla na přílišnou koncentraci moci v rukou Nejvyššího státního zastupitelství nebo neukotvenost Speciálního státního zastupitelství.

Proti návrhu zákona se dokonce postavili i samotní státní zástupci.

Kabinet Bohuslava Sobotky ale hraje o čas, což premiér přiznal i České justici. Pelikán při představování návrhu zákona deklaroval, že by ho chtěl na vládě projednávat na konci roku. To už se mu ale po dnešním jednání zřejmě nepodaří.

Ministerstvo návrh představilo už na jaře, od té doby žádné zásadní změny nenastaly. Hlavní cíle zákona jsou podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) tři: zkvalitnění boje s nejzávažnější ekonomickou kriminalitou a korupcí, posílení nezávislosti i odpovědnosti státních zástupců a zajištění transparentnosti soustavy státních zastupitelství. Zákon mimo jiné ruší obě vrchní státní zastupitelství a zavádí „speciál“ pro korupční a hospodářské trestné činy se škodou přes 250 milionů korun, pro insolvenční řízení a pro zadávání veřejných zakázek, kde by mělo pracovat 25 až 30 elitních žalobců.

(epa)