Zesnulý Zdeněk Altner Reprofoto ČT

Chovancův resort odmítá k NSS podat návrh na rozpuštění ČSSD, jak žádá Altner

Podle stanoviska Ministerstva vnitra není důvod, aby vláda navrhovala Nejvyššímu správnímu soudu návrh na rozpuštění České strany sociálně demokratické, jak žádá bývalý advokát Zdeněk Altner. „K pozastavení činnosti strany a hnutí, stejně tak jako k jejich rozpuštění nepostačuje každé porušení zákona,“ upozorňuje resort mimo jiné v materiálu, který má Česká justice k dispozici. Vnitro také uvedlo, že občanskoprávní spor mezi Altnerem a ČSSD stále běží.

Bývalý advokát Zdeněk Altner kvůli sporu s ČSSD podal podnět k rozpuštění či pozastavení činnosti strany. Svůj dopis adresoval vládě, po níž požaduje, aby jeho případ prozkoumala a k Nejvyššímu soudu dala návrh na omezení činnosti sociálních demokratů. Zaslal ho ale i prezidentovi Miloši Zemanovi, Poslanecké sněmovně nebo Evropské komisi.

Zdeněk Altner se domáhá podání návrhu na pozastavení činnosti ČSSD z důvodu, že dle jeho názoru „tato politická strana dlouhodobě nerespektuje právní řád České republiky tím, že neplní své závazky ze smlouvy, a to z mandátní smlouvy uzavřené s ním dne 2.5.1997“. V této souvislosti ve své žádosti rekapituluje průběh soudního sporu týkající se dané smlouvy a poukazuje na „nerespektování pravomocného rozhodnutí soudu,“ tedy rozhodnutí í Městského soudu v Praze ze dne 31. 3. 2016.

Žádost Zdeňka Altnera o zákaz činnosti ČSSD si přečtěte zde.

Ministerstvo vnitra, kterému velí Milan Chovanec z ČSSD, ve svém vyjádření upozorňuje, že do činnosti strany a hnutí lze zasáhnout za kumulativního splnění čtyř podmínek:

1) je-li jejich chování protiprávní (§ 4 zákona č. 424/1991 Sb.)
2) je-li straně a hnutí  přičitatelné
3) představuje-li dostatečně bezprostřední hrozbu ohrožení demokracie
4) zamýšlený zásah je přiměřený sledovanému cíli, tzn. není narušena proporcionalita mezi omezením práva sdružovat se ve stranách a hnutích a zájmem společnosti na ochraně jiných hodnot. Těmito hodnotami jsou zejména zájem na bezpečnosti státu, veřejné bezpečnosti a veřejného pořádku, předcházení trestným činům nebo ochrana práv a svobod druhých (srov. rozsudek Nejvyššího správního soudu č. j. Pst 1/2008 – 66)

Ministerstvo vnitra upozorňuje, že podle nálezu Ústavní soudu, sp. zn. Pl. ÚS 26/94, je v zásadě nutné přijmout i ve spojení s protiprávním chováním spočívajícím v porušování ústavy a zákonů tezi, že „nikoliv každé banální porušení práva nebo ohrožení právem chráněných hodnot může vést k zásahu do práva na sdružování v politických stranách, ale musí se jednat o intenzivní porušení či ohrožení hodnot týkajících se demokratických základů státu“.

Vnitro také upozorňuje, že v současné době je ČSSD navíc v ochranné lhůtě před volbami. Stranu totiž nelze rozpustit v době ode dne vyhlášení celostátních voleb až do doby deset dní po volbách. „To neplatí, jestliže je činnost strany a hnutí v rozporu s § 4. V současné době výše uvedená ochranná lhůta počala běžet dne 6.5.2016 (den publikace ve Sbírce zákonů), kdy prezident vyhlásil volby do Senátu Parlamentu České republiky a volby do zastupitelstev krajů. Ochranná lhůta by měla uplynout nejpozději 31.10.2016,“ uvádí stanovisko.

Vnitro také uvádí, že by exekutiva neměla vstupovat do soudního sporu a odkazuje na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který odložil vykonatelnost pravomocného rozhodnutí. „Jak vyplývá z výše uvedeného, vznesené námitky se týkají občanskoprávní roviny dané věci a nejedná  se tak o situaci, jež by odůvodňovala zpracování příslušného návrhu vlády Nejvyššímu správnímu soudu,“ uzavírá stanovisko Ministerstva vnitra.

Městský soud přiznal Altnerovi téměř 338 milionů korun, které bývalému advokátovi ČSSD dluží za zastupování ve sporu o Lidový dům. Sociální demokraté odmítali zaplatit a peníze posílali jen Altnerovým věřitelům, kteří se straně hlásili.

(epa)