Schwarz svolal výbor pro bezpečnost, ČSSD chce vyšetřovací komisi

Policejní prezident Tomáš Tuhý dnes ráno podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení kvůli prohlášení šéfa ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiřího Komárka. Komárek v pondělí řekl, že je Tuhý podezřelý z „brutálního“ úniku informací v případu, kde jde o stamiliony. Tuhý ho viní z pomluvy a dalších trestných činů. Sněmovní výbor pro bezpečnost se kvůli situaci v policii sejde ve čtvrtek. Svolání schůze se nelíbí ČSSD.

Výbor svolal místopředseda výboru Bronislav Schwarz (ANO). Ten řekl, že schůzi svolal na žádost poslanců a informoval o tom jeho předsedu Romana Váňu (ČSSD), který je nyní v zahraničí. Váňa České justici řekl, že ještě včera ho Schwarz ujišťoval, že schůzi nesvolá.

Poslaneckému klubu ČSSD se způsob svolání schůze nelíbí. Sociální demokraté také budou iniciovat vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by se měla spory v policii zabývat. Po dnešním večerním jednání poslaneckého klubu ČSSD to novinářům řekl jeho předseda Roman Sklenák s tím, že klub tento způsob neschvaluje. „A druhý závěr je ten, že máme za to, že pokud selhávají standardní nástroje parlamentní práce, tak je na místě v této chvíli zřízení parlamentní vyšetřovací komise,“ uvedl Sklenák. „Obecně měla by se (komise) zabývat tím, zda byl porušen zákon ze strany některých osob, ale formulace zadání bude ještě předmětem rozhovorů,“ dodal.

Jednání výboru by se měl podle Schwarze zúčastnit i odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek i státní zástupce Ivo Ištvan.

Schwarz také řekl, že při svolávání výboru postupoval přesně podle zákona. Bezpečnostní výbor může svolat jeho předseda, případně i místopředsedové. Schůzi může iniciovat podle jednacího řádu dolní komory i skupina nejméně šesti členů výboru. Podle Schwarze je nutné zklidnit situaci.

Výbor bude probírat jen informace od pozvaných hostů, nic jiného nemá na programu, řekl Schwarz novinářům. Jednání výboru zahájí jako otevřené, dodal. „Takto postavení policisté i státní zástupce by měli vědět a ví, co mohou říkat,“ uvedl. Veřejnost by měla podle něj mít právo jednání vědět, když už se téma dlouho probírá v médiích.


Prohlášení předsedy vlády:

„Zásadně odmítám pokračování politizace policie a snahy hnutí ANO zatahovat Bezpečnostní radu státu do živého policejního vyšetřování. BRS tu není od toho, aby jakkoli nahrazovala policejní šetření. K tomu slouží přesně dané zákonné postupy. Zákon nepřipouští jinou možnost, než aby podezření ze spáchání trestného činu předepsaným způsobem prověřily orgány činné v trestním řízení. Ty také jako jediné mohou zkoumat a vyhodnocovat informace a důkazy, a nakonec ve věci relevantním způsobem rozhodnout. Zákon nepřipouští, aby byly trestní věci projednávány na jakémkoli jiném fóru, ať už by to byl výbor pro bezpečnost nebo Bezpečnostní rada státu. Taková pravomoc jim jednoduše nepřísluší. Nelze proto k této věci zneužívat či účelově svolávat Bezpečnostní radu státu.

Ta se proto k svému jednání sejde tak, jak bylo plánováno, tedy v řádném termínu v červenci.

Hnutí ANO se chová podobně jako ODS v roce 2006, celá situace nápadně připomíná dění okolo tzv. Kubiceho zprávy. Tlak směřuje dokonce od stejného policejního útvaru, který se angažoval v politickém boji již před deseti lety, kdy došlo k účelovému úniku směsi dezinformací, jež zásadně narušily průběh tehdejších voleb a soutěž politických stran.

Nesmíme dopustit, aby se podobná snaha zneužívat policii v politickém souboji opakovala. Úkolem koalice i všech demokratických politických stran musí být zajištění toho, že budou respektovány a dodržovány zákonné postupy a nedocházelo k jejich účelovému narušování a nedodržování s cílem posílení politické moci.

ČSSD zásadně odmítá válku o politické uchvácení policie či zastavení změn, které mají vést k její efektivnější práci a lepším výsledkům. Platí, že reorganizace policejních složek a útvarů je plně v kompetenci ministra vnitra a policejního prezidenta, a nelze připustit, aby do nich bylo jakkoli politicky zasahováno či se v této věci vedla politická kampaň. Takové jednání je nebezpečné a zásadně nabourává nezávislost policie v naší zemi.

Ve věci aktuálního stavu reorganizace policejních složek očekávám, že ministr vnitra bude písemně informovat vládu o jejím průběhu ještě do konce června.“ – Bohuslav Sobotka, premiér


Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) Schwarzovi za svolání výboru poděkoval. „Vznikalo nebezpečí, že by tu několik dnů nebo týdnů viselo ve vzduchu takhle závažné a nekonkretizované obvinění. Myslím si, že by to nepomohlo nikomu a ničemu a mohlo vyvolat různé spekulace,“ řekl novinářům Pelikán. Plnou odpovědnost za aktuální situaci podle něj nesou policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Policejní prezident Tuhý podal trestní oznámení na Komárka dnes ráno. „Nařčení se nezakládá na pravdě, poškozuje důvěru celého policejního sboru, poškozuje mě jako policejního prezidenta a v neposlední řadě to zasahuje i do mého soukromého života,“ uvedl Tuhý v prohlášení pro média k důvodům, proč trestní oznámení podal.

K situaci se také vyjádřil prezident Miloš Zeman. „Zaujala mě ta formulace brutální únik informací. Únik informací je buď velký, nebo malý, ale ještě v životě jsem neslyšel, že by byl brutální,“ řekl Zeman.

Čtěte také: Zveřejnění jména podezřelého policejního prezidenta Tomáše Tuhého je policejní záměr

Před týdnem vyslechli žalobci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s chystanou reorganizací dvě osoby. Jejich jména nesdělili, ale předtím uvedli, že by jim situaci měli vysvětlit Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube. Žalobci prověřují, zda za reorganizací není tři roky starý plán na odstranění Šlachty.

Olomoucký žalobce Petr Šereda Českému rozhlasu potvrdil, že výslechy souvisely s podezřením na propojení policistů se zločinci, o kterém chce sněmovní výbor informovat Šlachta. „Pan Komárek ve vyjádření mluvil o nějakých poznatcích z nějakých kauz a my jsme také potvrzovali, že důvod, proč jsme prováděli výslechy, jsou také poznatky z několika trestních kauz. Styčné plochy to mít může,“ uvedl Šereda.

Za určitých podmínek by podle Šeredy mohli před poslanci promluvit i státní zástupci. „Pokud se nějaký orgán v rámci svých kompetencí bude informacemi zabývat, pak nám nezbude než v nějakém nezbytném rozsahu informovat,“ řekl. Nechtěl komentovat, zda by to mohlo ohrozit živé kauzy.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po vystoupení Komárka v České televizi upozornil na to, že policisté by se měli obrátit na GIBS, jestliže podezírají své kolegy z trestného činu. Komárek však uvedl, že se neobrátil na inspekci, protože právě od jejích důstojníků zaznamenal pokusy o průnik do spisu. Tuhý tvrzení o své odpovědnosti za únik informací odmítl a označil je za účelový nátlak, který ho má dehonestovat.

(epa, čtk)