Zemřel bývalý soudce Vlastimil Matula Reprofoto: ČT

Bývalý soudce Matula žádá zpět talár: Chci věřit, že ministerstvo se bude snažit o nápravu následků justičního omylu

Bývalý kladenský soudce Vlastimil Matula chce po svém úspěchu se stížností u Ústavního soudu zpět do taláru. „Chci věřit tomu, že ministerstvo spravedlnosti podnikne všechny kroky k tomu, aby následky tohoto justičního omylu vůči mé osobě co nejvíce eliminovalo,“ řekl v rozhovoru pro Českou justici. Matula původně dostal podmínku za nadržování zlodějům, kteří ukradli 74 milionů korun a byl funkce soudce zbaven.

Co říkáte na verdikt Ústavního soudu, kdy jste úspěl se stížností proti podmínce za nadržování zlodějům, kteří ukradli 74 milionů korun?
Jsem pochopitelně rád, že Ústavní soud se ztotožnil s mou argumentací, kterou jsem se hájil od počátku. Tedy že veškeré mé jednání bylo zcela po právu a nelze je považovat za žádný trestný čin. Před obecnými soudy nebyl proveden jediný usvědčující důkaz, což ÚS rovněž uznal. Takže jsem spokojen.

Jak celý případ ovlivnil váš život? Budete žádat odškodnění po státu?
Tak pochopitelně, že nespravedlivé odsouzení ovlivní každého, tím více pak trestního soudce, zvlášť za situace kdy je s tím spojen automatický zánik funkce. Pokud jde o odškodnění, věřím, že po pravomocném skončení celé věci se k této otázce postaví ministerstvo spravedlnosti čelem a dojde ke vzájemné dohodě.

Chtěl byste se vrátit do funkce soudce?
Ano, do funkce se vrátit chci. Podle mého právního názoru by měla být má funkce soudce automaticky obnovena, neboť zrušené rozsudky, které vedly k jejímu zániku, právně neexistují. Je to však otázka výkladu, kterou musí vyřešit ministerstvo spravedlnosti.

Ministerstvo spravedlnosti ovšem České justici sdělilo, že funkci vám vrátit nelze, protože zákon takový postup nezná. Pokud byste se chtěl vrátit do taláru, musel byste podle ministerstva opět projít procesem jmenování.
Pokud má ministerstvo na věc tento právní názor, tedy že funkci obnovit nelze, pak by mělo učinit kroky k tomu, aby mě do funkce vrátilo jiným způsobem, konkrétně tedy navrhnout znovu jmenování. To by byl zcela legitimní postup a nebylo by třeba se o funkci soudit.

Jak hodnotíte jako bývalý soudce rozhodování obecných soudů ve vaší věci?
Rozhodování obecných soudů velmi přiléhavě zhodnotil Ústavní soud v odůvodnění nálezu. Já se s tím ztotožňuji a blíže bych se v této chvíli nevyjadřoval, i s ohledem na to, že Obvodní soud Praha 2 bude ve věci znovu rozhodovat.

Věříte, že dojde k nápravě újmy, která vám byla dosavadním postupem způsobena?
Chci věřit tomu, že ministerstvo spravedlnosti podnikne všechny kroky k tomu, aby následky tohoto justičního omylu vůči mé osobě co nejvíce eliminovalo.

Eva Paseková