Ginsburgovou do nejvyššího soudního sboru uvedl v roce 1993 tehdejší demokratický prezident Bill Clinton Foto: wikipedia

Členka nejvyššího soudu označila Trumpa za lháře, ten žádá její rezignaci

Předpokládaný republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump tvrdě zaútočil na členku amerického nejvyššího soudu Ruth Baderovou Ginsburgovou, když zapochyboval o její mentální kondici a vyzval ji k rezignaci. Dnes o tom informovala agentura Reuters. Třiaosmdesátiletá Ginsburgová, která je nejstarším členem nejvyšší soudní instance USA, Trumpa v rozhovoru s médii opakovaně kritizovala.

„Soudkyně Ginsburgová z nejvyššího soudu USA všechno zkomplikovala tím, že o mě pronesla velmi hloupý politický komentář,“ napsal Trump na svém twitteru. „Jste myšlenkově mimo – rezignujte!“ dodal.

Ginsburgová tento týden stanici CNN řekla, že má obavy z budoucnosti země, pokud se Trump stane prezidentem. Také ho nazvala lhářem, který mění své názory podle toho, jak se mu to hodí. „Říká, co mu zrovna přijde na mysl. Má velké ego,“ řekla.

Soudkyně se rovněž pozastavila nad tím, že Trump dosud nepředložil veřejnosti své daňové přiznání. „Zdá se, že média jsou na něj v této otázce velmi shovívavá,“ řekla.

V dřívějším rozhovoru zase v legraci prohlásila, že se přestěhuje na Nový Zéland, pokud se Trump nastěhuje do Bílého domu. „Nedovedu si představit, jak to tady bude vypadat. Nedokážu si představit, co se s naší zemí stane, pokud prezidentem bude Donald Trump,“ sdělila listu The New York Times, který interview zveřejnil v neděli.

Trump nyní tvrdí, že je nemístné, aby nejvyšší soudci zasahovali do politické kampaně. Deníku The New York Times řekl, že Ginsburgová podle něj pošlapala čest soudu, za což by se svým kolegům měla omluvit.

Miliardář Donald Trump proslul kontroverzními názory Foto: Wikipedia
Miliardář Donald Trump proslul kontroverzními názory Foto: Wikipedia

Ginsburgová se dosud k Trumpovu komentáři nevyjádřila, již se jí ale zastal vermontský senátor Bernie Sanders, který s Hillary Clintonovou soupeřil o demokratickou prezidentskou nominaci. „Nevěřím ničemu, co vzejde z jeho úst,“ řekl na Trumpovu adresu Sanders, který v úterý Clintonovou v jejím tažení do Bílého domu podpořil. Podle Sanderse řekla Ginsburgová o realitním magnátovi pravdu.

Ginsburgovou do nejvyššího soudního sboru uvedl v roce 1993 tehdejší demokratický prezident Bill Clinton. Soudkyně, která patří k liberálnímu křídlu soudu, v minulosti uvedla, že chce vyrovnat rekord svého vzoru, soudce Louise Brandeise. Brandeis, jehož rodiče přišli do USA z Prahy, byl prvním židovským nejvyšším soudcem, na svou funkci rezignoval jako dvaaosmdesátiletý po takřka 23 letech služby.

(čtk)