Existence výcvikových center IS v Evropě je veřejně známá stejně jako fakt, že ve vesnici Gornja Maoča visí vlajky Islámského státu

Odborníci ve sněmovně: Masivní migraci se neubráníme, v Evropě jsou desetitisíce džihádistů

Bezradnost a žádné rozumné a reálné východisko, a to i přes účast bezpečnostně-mediálních hvězd.To byl výsledek semináře na téma Bezpečnostní aspekty migrační krize v poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, který proběhl toto úterý. Mnoho znepokojujících informací, ale žádný opravdový plán. Seminář proto působil skličujícím dojmem.

Akci uspořádali Pod záštitou Názorové platformy Poslanci, senátoři, europoslanci – obrana evropské kultury a jejích hodnot poslanci Bohuslav Chalupa a Zdeněk Soukup (oba ANO 2011). Jejich pozvání přijali vyhledávaní řečníci bezpečnostních témat: spisovatel Benjamin Kuras, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby a současný bezpečnostní poradce Andor Šándor, bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý, bezpečnostní analytik a bývalý zaměstnanec služby Jan Schneider a Lukáš Dyčka, akademický pracovník Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany v Brně.

Hned v úvodním slovu Benjamin Kuras popsal situaci, o které se sami čelní francouzští politici vyjadřují jako o začátku občanské války. Benjamin Kuras ovšem připomněl zásadní věc, o které se z nějakých důvodů nehovoří, totiž že tuto situaci zohledňuje už Lisabonská smlouva, kterou Česká republika podepsala. „Když jsme před sedmi lety v Lisabonské smlouvě přijímali klauzuli o ,společném řízení migračních toků´, pokládali jsme ji za nějaké freudovské přeřeknutí typizující ztrátu smyslu pro individuální lidství. Nikoho by tehdy nenapadlo, že byla míněna vážně a doslovně a že s přeměnou individuální a kontrolovatelné migrace v dnešní nekontrolované migrační toky autoři Lisabonské smlouvy už tehdy počítali,“ uvedl Kuras.

Němci ve vojenském věku budou brzo v menšině 

Proto podle něho nebude masová migrace ze strany EU zastavena, ale naopak dojde proti vůli občanů k rozmísťování cizinců do obcí a měst EU: „A že tudíž nelze od bruselské byrokracie očekávat, že by se chtěla pokusit migrační přítoky zastavit, nýbrž že podle klauzule o jejich společném řízení bude trvat na jejich rozmisťování do celé Unie. A bude to provádět proti vůli občanů všemožnými triky, z nichž nejnovějším je „fair“ rozmisťování migrantů do postupně všech krajů a obcí bez schválení národních vlád a parlamentů, jaké se dnes provádí otevřeně v Itálii, Francii a Německu, a utajeně už i v České republice, jak se dá vysoudit ze zprávy o znásilnění spáchaném afghánským mladíkem, který sem přišel s celou rodinou v rámci jakéhosi migračního programu, o němž veřejnost nic neví, ale který je porušením vůle českého parlamentu,“ připomněl Kuras, který citoval francouzského prezidenta Rollanda, podle kterého „probíhá rozdělení Francie na dvě znepřátelené populace“.

Poslanec Zdeněk Soukup seminář inicioval Foto: Facebook
Poslanec Zdeněk Soukup seminář inicioval Foto: Facebook

Kuras rovněž upozornil na situaci v sousedním Německu, kde dochází od roku 1972 k úbytku a stárnutí obyvatel a pokud bude Německo nadále přijímat milión přistěhovalců ročně, němečtí muži v produktivním a vojenském věku se stanou už v roce 2020 menšinou a německé hospodářství se zhroutí. „Největší nebezpeční vidím v naší pštrosí většině, která si stále myslí, že nás se to netýká,“ řekl Benjamin Kuras na závěr.

Jde o lidské štíty, které nelze zlikvidovat

Poté slovo převzal Jan Schneider, který varoval před zneužíváním pojmů a nesprávným používáním slov v debatě o migraci. Jako příklad uvedl multikulturu, jejímž opakem je monokultura a že tzv. evropské hodnoty ve skutečnosti přišly „odtamtud“.
Poté upozornil, že imunitní systém každé společnosti je omezený a že už před léty, když byl zpravodajcem, upozorňovala služba na potenciální rizika, avšak všechny vlády v rámci politického boje opakují stále stejné chyby. Co je potřeba podle něho udělat? Snížit migrační tlak ve zdrojových zemích, protože migrace je používána jako zbraň. „Jde o lidské štíty, které nelze zlikvidovat bez újmy a možnost obrany je ztížená,“ upozornil Schneider doslova. Proto podle svých slov vítá domobranu a že občané zjistili, že se musí bránit sami.

Bude evropská armáda nestátu EU mluvit latinsky?

Že Evropská unie ani žádná evropská armáda není schopna nic řešit, vysvětlil Andor Šándor. „Společná evropská armáda je utopie, protože Evropská unie není stát, Evropská komise není vláda a občan EU neexistuje,“ řekl a pro ilustraci vznesl otázku: Británie vystupuje a Američany tam mít nemůžeme, takže jakým jazykem se bude ve společné evropské armádě mluvit? „Latinsky!“ odpovídali mu diváci z pléna. Podle Šándora není ani reálná společná bezpečnostní a informační služba, protože jde o 27 různých států s rozdílnými zájmy. Podle něho je proto nesmyslný výkřik, který přichází po každém útoku, totiž že je třeba zvýšit zpravodajskou spolupráci.

Desetitisíce džihádistů už jsou v Evropě

Ještě dále šel v kritice Jiří Šedivý, podle něhož jsou důvodem krize špatné vztahy mezi členy EU a za migrací stojí ekonomické zájmy některých – například Německo opakovaně deklarovalo, že potřebuje přistěhovalce jako pracovní sílu. „Lavina se bude těžko zastavovat,“ řekl a upozornil, že na začátku masivní migrační vlny byli Kosované, Albánci a Makedonci, které jen ztěží někdo dostane pryč, což je do budoucna problém. Problém však nevyřeší armáda, ale policie. Poté upozornil, že existuje kromě balkánské stezky a středomořské cesty také další kanál a tím je Rusko. Pokud se džihádisté přesunou do jižních zakavkazských republik, nastane znovu Groznyj, upozornil s tím, že s příchodem přistěhovalců z muslimských zemí můžeme počítat i z Rakouska, kde nyní žijí 4% muslimů. Mnoha z nich je jedno, zda žijí u Vídně nebo u Znojma a budou-li mít problém v Rakousku, půjdou do České republiky.

Armáda hranice neochrání, protože 20 000 lidí je málo. Je to na policii, jenž policie ztratila schopnost reagovat středně době na mimořádnou situaci, uvedl Jiří Šedivý. A taková situace už v Evropě je, vyplynulo z jeho dalších slov, když popsal situaci u Sarajeva, kde v době působení IFOR existovala jednotka 300 muslimských bojovníků, kteří „zcela běžně vraždili“. Dnes má na Balkáně základny Al-Kajda a tato jednotka se rozrostla na počet 40 000 wahabistů, informoval bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR například o vesnici Gornja Maoča (Malča) v Srbsku, kde už zavlály vlajky Islámského státu.

Migranti na dávkách jsou prý posíláni žít do ČR

V diskusi pak vystupovali občané, představitelé institucí a velvyslanec Arménie, který upozornil, že Arménie hostí na dva miliony obyvatel 32 tisíc Syřanů a že by bylo dobré tuto zemi finančně podpořit. Debatována byla otázka domobrany, která by měla být oficiální a s podporou i pravidly stanovenými státem. Padaly náměty na obnovení „svazarmu“, přítomní vojenští experti poukazovali na nezájem o zálohy. Na tématu domobrana se neshodli – například Andor Šándor upozornil, že nejsme Švýcarsko, kde je zákon, že je nezákonné nemít doma zbraň.

Jiní občané vyčítali řečníkům, že za popsané situace stále nevidí alternativu ve vystoupení z Evropské unie. V závěru vystoupil občan, který se představil jako bývalý pracovník cizinecké služby a uvedl, že německý úřad pro migraci radí azylantům z Asie a Afriky, aby se za německé sociální renty přestěhovali do České republiky, protože se zde dobře a levně žije.

Irena Válová