Podle ankety mezi řetězci se norma negativně podepsala na jejich tržbách Foto: Facebook

Podnikatelské svazy napadly u ÚS omezení prodeje o svátcích

Podnikatelské svazy podaly ústavní stížnost ve které žádají zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Podnět, který iniciovaly Svaz obchodu a cestovního ruchu a Hospodářská komora a podepsalo 19 senátorů, byl odeslán Ústavnímu soudu na konci loňského roku.

„22. prosince 2016 byla ústavní stížnost odeslána i s dodejkou na Ústavní soud v Brně,“ potvrdil Miroslav Diro z Hospodářské komory. Ve stížnosti svazy uvádí, že zákon je v přímém rozporu se čtyřmi ústavně zaručenými právy. mj. s právem na svobodné podnikání.

„Nelze prosadit zákon, který by omezoval na ústavních právech určitou skupinu podnikatelů, a naopak některou náhodně vybranou skupinu bezdůvodně na jejich právech zvýhodňoval,“ uvedla komora. Obchodníci se také obávají, že zákon vytváří riziko budoucího rozšíření zákazu na nedělní prodej.

Podnět Ústavnímu soudu může dát nejméně 17 senátorů, nynější podepsali členové horní komory za ODS, TOP 09, Starosty a za ANO. Spotřebité novou legislativu pocítili loni poprvé 28. října a 24. a 26. prosince. Na 1. svátek vánoční a na Nový rok měly obchody běžně zavřeno i v minulých letech.

Podle ankety mezi řetězci se norma negativně podepsala na jejich tržbách. I když lidé více nakupovali ve dnech před a po svátcích, ztrátu ze zavřených obchodů to nedokázalo vynahradit. Ze zavřených velkých obchodů profitovali menší prodejci a e-shopy.

Např. Globus před svátky zaznamenal zvýšenou návštěvnost hypermarketů. „I přes zvýšené prodeje v těchto dnech nám to nicméně nevykompenzovalo rozdíl z uzavření ve srovnání s loňským rokem,“ řekla mluvčí Pavla Hobíková.

Také obchodům Sportisimo vzrostly sice ve srovnání s loňským rokem tržby 27. i 28. prosince, ale tento přebytek nepokryl nulovou tržbu z 26. prosince, kdy musely být velké prodejny zavřené. „Také je diskutabilní, zda je nárůst tržeb způsoben odložením nákupu z 26. prosince nebo vlivem počasí (loni teplo, letos zima…),“ uvedla ředitelka nákupu Sportisima Martina Kudláčková.

Do nákupního centra Freeport Fashion Outlet v Hatích na Znojemsku přišlo ve sváteční dnech, kdy byl prodej ve velkých obchodech omezen, o 40 procent méně lidí, stejně klesly i tržby. „Ne, ztrátu vzniklou zákonem omezujícím prodej o vybraných svátcích v ostatních dnech nenahradíme,“ odpověděl ředitel centra Jan Procházka. Odhadovaná ztráta tržeb obchodníků kvůli zákazu prodeje může ročně dosáhnout zhruba čtyř miliard korun.

Podle odborářů ale naprostá většina zaměstnanců řetězců volno ve státní svátek vítá. „Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě stanoví pouhých sedm dní v roce, kdy mají zaměstnanci obchodních řetězců jistotu, že mohou oslavit svátky s rodinou nebo nejbližšími lidmi, což je běžné u velké většiny ostatních profesí,“ uvedla dříve předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

(čtk)