Studenti právnické fakulty Ilustrační foto: facebook PF UK

Česká advokátní komora podporuje bezplatné právní rady studentů právnické fakulty

Bezplatnou právní pomoc poskytují v těchto dnech ve spolupráci s pražským magistrátem studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Česká advokátní komora (ČAK) sice dlouhodobě brojí proti tomu, aby právní služby poskytoval kdokoliv, kdo není advokátem, praxi studentů však schvaluje. „Jsme připraveni nabídnout jako ČAK i pomocnou ruku těm, kteří ve studentské poradně chtějí pomáhat,“ řekla České justici mluvčí Iva Chaloupková.

Poradna na pražském magistrátu přijímá dotazy klientů a pomáhá formulovat a upřesňovat obsah dotazu či problému, tyto dotazy v anonymní podobě eviduje a zpracovává podklady nezbytné pro vypracování odpovědi. Na základě všech podkladů vypracovává písemnou odpověď na předložený dotaz či problém. Vyjádření je komunikováno klientovi při jeho osobní návštěvě v dohodnutém termínu.

Na jednu stranu je jistě bohulibé a prospěšné, když studenti práv již při studiu mají šanci získávat zkušenosti například z komunikace s těmi, kteří se v právu neorientují vůbec, a mohou jim zprostředkovávat nějaké základní právní informace a orientaci v právním řádu. Na druhou stranu zde vždy bude okolnost, kdo za případnou byť základní právní informaci ponese zodpovědnost, bude-li podána špatně. „Poradna svou činností v žádném případě nemůže suplovat poskytování právních služeb advokáty či notáři, ale studenti poskytují pouze základní informace pro řešení životních situací, jež klientům usnadní další rozhodování v nastíněné věci,“ uvádí web magistrátu.

ČAK dlouhodobě bojuje proti vinklaření, cože je ovšem poskytování právních rad „neadvokátem“ za úplatu. Studenti právnické fakulty radí lidem zdarma. ČAK se nelíbilo ani to, že by legislativní úprava bezplatné právní pomoci měla zahrnovat neziskové organizace. V případě studentů však je ochotna i podat pomocnou ruku. „Pokud se v tomto případě (a zatím je to tak charakterizováno a plánováno) bude jednat pouze o orientační porady při vědomí toho, že je skutečně poskytuje student, který má, na rozdíl od tazatele, alespoň základní orientaci v právních předpisech a že cílem porady by v zásadě mělo být doporučení potenciálnímu klientovi, aby v případě potřeby vyhledal odbornou právní pomoc a kde ji má dotyčný hledat, můžeme vlastně vítat, že se tu někdo další, krom ČAK, pokouší snižovat právní bezvědomí v naší společnosti,“ dodala mluvčí Komory Iva Chaloupková.

Poradna bude fungovat až do konce května tohoto roku.

(epa)