David Rath u soudu Reprofoto: ČT

Rath nevzdal boj o omluvu od Bradáčové, podal dovolání

Bývalý středočeský hejtman a někdejší poslanec David Rath nevzdal boj o omluvu od pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Podal dovolání, které tento týden spolu se spisem obdržel Nejvyšší soud (NS), potvrdil mluvčí soudu Petr Tomíček. Rath omluvu žádal za výroky v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Pražské soudy žalobu zamítly.

Bradáčová loni v lednu v televizní debatě označila Rathův občanskoprávní spor se státním zástupcem Petrem Jirátem za obstrukci v kauze údajné korupce kolem bývalého hejtmana. Rath se domáhal toho, aby se Bradáčová omluvila jemu i všem, které svým vyjádřením uvedla v omyl.

Obvodní soud pro Prahu 4 loni v červnu rozhodl, že výrok o obstrukci nebyl skutkovým tvrzením, ale pouze hodnotícím postojem. Soud tehdy také zmínil, že jako veřejná osoba má Rath snížené právo na ochranu osobnosti.

Rathova právnička kritizovala formální i obsahové nedostatky rozhodnutí obvodního soudu. Odvolací Městský soud v Praze přidal ovšem jen další argument ve prospěch Bradáčové – nevystupovala jako soukromá osoba, vyjadřovala se v rámci své funkce. „Jednoznačně a evidentně měly být výroky přičteny státu, respektive vrchnímu státnímu zastupitelství,“ řekl loni předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad.

Se státním zástupcem Jirátem, který dozoruje jeho trestní stíhání, vede Rath spor kvůli žalobcovu vyjádření pro média, že Rath někde ukrývá stovky milionů korun. Bradáčová v České televizi vysvětlovala, že právě proto Jiráta nepožádala, aby si vzal Rathovu korupční kauzu na starost i u odvolacího soudu. Nechtěla vytvářet další prostor pro zpochybňování Jirátovy práce.

Lékař a někdejší hejtman byl loni v létě nepravomocně odsouzen za přijímání úplatků k trestu 8,5 roku vězení, státu mělo navíc propadnout zhruba 20 milionů korun z Rathova majetku. Rozsudek zrušil pražský vrchní soud kvůli výhradám k odposlechům. Ministr spravedlnosti následně podal stížnost pro porušení zákona.

(čtk)