Vítkovice Power Engineering jsou součástí strojírenské skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka Foto: archiv

V insolvenčním řízení s vítkovickou firmou došlo soudu 90 žalob

Krajský soud v Ostravě se bude zabývat devíti desítkami incidenčních žalob podaných v insolvenčním řízení se společností Vítkovice Power Engineering (VPE) ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) podnikatele Jana Světlíka. Většinu žalob podali věřitelé, kteří se domáhají uznání svých pohledávek, jež insolvenční správce David Vandrovec popřel. Hodnoty pohledávek, o něž se povedou pře, dosahují dohromady miliard korun. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Spory se u soudu budou řešit nejdříve za několik měsíců.

VPE jsou v úpadku od loňského srpna. Na konci listopadu věřitelé schválili, že podnik půjde do reorganizace. Věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 74 miliard korun, insolvenční správce ale zatím uznal jen pohledávky za necelé čtyři miliardy.

Vandrovec ČTK řekl, že ještě není dokončen přezkum všech přihlášek, předpokládá, že bude ještě svoláno zvláštní přezkumné jednání. „Přezkumová agenda se v tomto směru vyčistí. Pak se bude řešit, jestli ty přihlášky jsou, nebo nejsou po právu,“ řekl Vandrovec.

Bude trvat minimálně měsíce, než soud ve všech sporech rozhodne. „Myslím, že při těch kvantech věcí jsme ten soud asi trošku zahltili,“ řekl insolvenční správce. Na průběh reorganizace by ale výsledky sporů neměly mít dopad. Mezi věřiteli, kteří se u soudu domáhají uznání svých pohledávek, jsou i další společnosti z vítkovické skupiny, turecké firmy, ale například i banky Raiffeisenbank nebo HSBC Bank.

Vítkovice Power Engineering patřily k nejdůležitějším firmám skupiny VMG. Do potíží je dostala stavba hnědouhelné elektrárny Yunus Emre společnosti Adularya v Turecku, kterou provázela řada komplikací a která zatím nefunguje. Sama firma uvádí, že důvodem jejího špatného stavu je také situace na trzích v energetice nebo odložené investice hlavních zákazníků. Podnik má zhruba 1000 zaměstnanců.

Ve skupině VMG je přes 20 firem, které mají dohromady okolo 5500 zaměstnanců. Několik společností ze skupiny se loni dostalo do problémů, kromě firmy Vítkovice Power Engineering poslal soud do úpadku i Vítkovice Gearworks a Vítkovice Envi.

(epa)