Německá kancléřka Angela Merkel Foto: Facebook

Novinář zjistil, proč Němci vpustili milión migrantů: Nikdo nechtěl převzít odpovědnost

Německo bylo v září 2015 připraveno uzavřít hranice, na hranice byli auty a vrtulníky sváženi policisté z celé země. Pak byl příkaz chránit hranice zrušen. Nenašel se nikdo, kdo by byl ochoten převzít odpovědnost. Události září 2015 ze vnitřku moci nově a podrobně popsal v knize Řízení, zpráva ze vnitřku moci německý novinář Robin Alexander. Jeho výzkum přináší dosud neznámé informace: Německo chtělo zastavit masu přistěhovalců na hranicích.

Zjištění německého novináře Robina Alexandera mohou být důležitá i pro sousední zemi jako je Česká republika. Vyplývá z nich, jak, proč a kdo v Německu ve skutečnosti rozhoduje, přestože rozhodnutí vpustit milión migrantů z Blízkého východu a Afriky neznámé identity ovlivní podle právníků jejich zemi na generace, například změní složení obyvatel nebo naruší integritu země, jak už dříve o názorech německých ústavních právníků Česká justice informovala.

Je tedy vyloučeno, aby při neexistenci ochrany hranic nemělo rozhodnutí dopad na země sousedící s Německem.

Rekonstrukce událostí po 4. září 2015

Novinář Robin Alexander a editor ve skupině Welt zrekonstruoval události od 4. září 2015, kdy kancléřka Merkelová bez varování sousedním zemím vydala příkaz vpustit do Německa všechny přistěhovalce z Balkánu, Blízkého východu a Afriky nahromaděné v Maďarsku, a to bez kontrol, bez zjišťování jejich původu i důvodu příchodu do Německa. O obsahu knihy, která vyjde v Německu 13. března 2017, informoval v nedělním vydání německý deník Welt am Sonntag.

Po podrobném zmapování, jak došlo k příkazu Merkelové vpustit masu migrantů  a co se v Německu dělo od 4. září 2015, přinesl novinář další střípek do mozaiky událostí, které ovlivní Evropu. O dění kolem 4. září 2015 Česká justice rovněž informovala.

Podle deníku z knihy vyplývá, že odezva na mohutný  proud statisíců přistěhovalců nebyla selháním politické vůle: „V rozhodujících hodinách nechtěl žádný z vedoucích politiků převzít odpovědnost,“ uvádí deník hlavní důvod, proč Německo rezignovalo na obranu svých hranic a ochranu svých obyvatel.

Otázky, proč Německo přijímá statisíce, trvají

Na vrcholu uprchlické krize v září 2014 rozhodla Angela Merkelové, že převezme tisíce migrantů, kteří byli na cestě z Maďarska do Německa. Od té doby je její politika otevřených hranic vysoce kontroverzní. Kancléřka zdůvodňovala rozhodnutí ze 4. září 2015 zcela otevřít hranice humanitárními důvody. „Od té doby se mnozí ptají, proč se toho držela i v následujících měsících,“ uvádí deník, podle kterého se dosud mělo za to, že Merkelová neměl nikdy v úmyslu zavřít hranice.

Merkelová chtěla zavřít hranice

Jenže nyní se ukazuje, že Merkelová takový záměr měla. Odezva na masu přistěhovalců byla už dohodnuta v koalici a příkaz federální německé policii byl napsán, vyplývá z knihy Robina Alexandera „Řízení, přistěhovalecká politika Merkelové, zpráva ze vnitřku moci“. Na rozdíl od dříve známých informací výzkum Robina Alexandera zjistil, že koaliční strany CDU/CSU a SPD se v září 2015 dohodly, že zastaví masu přistěhovalců na hranicích Německa.

diegetriebenen_plain-9bffaac0

Podle výzkumu německého novináře došlo dne 12. září 2015 v 17,30 k videokonferenci skupiny německých špičkových politiků. Konference se zúčastnili Angela Merkelová, přednosta kancléřství Peter Altmaier, ministr vnitra Thomas de Maizière (všichni CDU), předseda CSU Horst Seehofer a tehdejší ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (SPD) a SPD Sigmar Gabriel. „Během této konference se přítomní dohodli, že od 18,00 hodin následujícího dne se zavádí hraniční kontroly. Dále se tito špičkoví politici dohodli, že migranti by měli být na hranicích odmítnuti,“ cituje z knihy Welt am Sonntag.

Rozkaz nasadit na migranty spolkovou policii napsán

Podle zjištění německého novináře byl na základě tohoto jednání německých politických špiček napsán rozkaz k nasazení federální policie. Rozkaz obsahoval rovněž instrukci odmítat žadatele o azyl bez řádných dokladů. „Proto byli na následující ráno převeleni na hranice všichni policejní úřednici z celého Německa. Pro jejich transport byly použity autobusy a dokonce i vrtulníky,“ zjistil Robin Alexander.

Na plánování operace dne 13. září 2015 na ministerstvu vnitra však začali někteří úředníci mimo ministerstvo vyjadřovat obavy. Toto jednání opustil ministr vnitra Thomas de Maizièr a zavolal Merkelové. „Kancléřka nepřijala žádné rozhodnutí, ale požadovala po ministrovi vnitra slib, že uzavření hranic obstojí před soudem a že se neobjeví žádné veřejně obtížně publikovatelné obrázky z nasazení Bundeswehru proti uprchlíkům,“ uvádí novinářův výzkum.

Hledání záruk, že se neobjeví ošklivé obrázky v tisku

Podle Robina Alexandera ministr vnitra Thomas de Maizièr začal následně projednávat s policejními šéfy, se státním tajemníkem a s vedoucími úředníky, zda mohou dát tyto garance. „Pak učinil ještě jeden telefonát. Tentokrát získal názor koaličního partnera SPD,“ popisuje sled událostí německý novinář.

Bez požadovaných záruk nebyli ani kancléřka Merkelová ani ministr vnitra Thomas de Maizièr ani koaliční partner ochotni souhlasit s uzavřením hranic, se kterým souhlasili den před tím.

Nový rozkaz: Vpustit každého bez ohledu na původ

„A konečně, byl přepsán příkaz spolkové policii. Nyní bylo nařízeni, že žadatelům o azyl občanům třetích zemí bez dokumentů musí být vstup povolen. Znamenalo to: Namísto kontroly byl přijat každý, ať už pocházel z bezpečné třetí země nebo z bezpečné země původu.,“ uvádí novinář výsledek svého zjištění.

Odmítnutí uprchlíků Německem na podzim roku 2015 se nekonalo z nedostatku politické vůli, jak se doposud myslelo. Tím spíše, že určitá rozhodnutí padla. Avšak v rozhodující hodině se nenašel vrcholný německý politik, který by za ně převzal odpovědnost, uzavírá Welt am Sonntag.

Die Welt: Uprchlíci štěpí Německo

Z pondělní analýzy deníku Die Welt stále není zjevné, proč Německo přijímá desetitisíce lidí z Blízkého východu a Afriky, když pro ně nemá ani uplatnění ani se nedaří zajistit jim vzdělání. Článek pod názvem „Uprchlíci štěpí Německo“ tak dává za pravdu varování ústavních právníků: V důsledku vlny přistěhovalců se snižuje kvalifikace obyvatel a tím výdělky v Německu, uvádí ekonom Wido Geis. Podle Institutu německého hospodářství v Kolíně nad Rýnem jen 55% tzv. uprchlíků může prokázat nějaké střední vzdělání, 9% nikdy nechodilo do školy a 24% školu nedokončilo. Zatímco 40% Syřanů má středoškolské vzdělání podobné německému, 26% Afghánců nikdy školu nenavštěvovalo. Velká skupina přistěhovalců nedokáže psát německy ani arabsky a je negramotná.

S nízkou kvalifikací je pravděpodobné, že přistěhovalci budou nezaměstnaní a budou za německými domácnostmi zaostávat, uvádí Die Welt analýzu s tabulkami a statistikami.

Kdo je Robin Alexander
Německý novinář Robin Alexander se narodil v roce 1975 v Essenu. Pracuje pro skupinu Welt, kde je od roku 2008 editorem. Žije v Berlíně a dlouhodobě se zabývá životem Angely Merkelové, kterou doprovázel v roce 2013 na mezinárodní summity. Je pravidelným hostem v pořadech německé televize veřejné služby. V roce 2004 pracoval v novinách v Johanesburgu v rámci stáže. Je nositelem několika novinářských cen. Kniha o událostech září 2015 je jeho čtvrtou knihou.

Irena Válová