Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh by měl být podle obhájců propuštěn okamžitě z vazby. Reprofoto: ČT

Brněnský soud rozhodl o propuštění Zadeha z vazby

Městský soud v Brně dnes rozhodl o propuštění z vazby česko-íránského podnikatele Sharama Abdullaha Zadeha. Českou justici o tom informovala jeho obhájkyně Alena Kojzarová. Soudce jej vzal do vazby z obavy o útěk, dále z obavy, že bude ovlivňovat svědky a také z obavy, že bude pokračovat v trestné činnosti.

„Výsledek dnešního vazebního zasedání se SAZ je následující. Soud rozhodl o propuštění klienta, když vazební důvod a) neshledal, vazební důvod b) odpadl uplynutím lhůty a vazební důvod c) je sice dán, ale intenzita není tak vysoká, aby ho neslo nahradit. Soud přijal slib klienta a jeho manželky a vyslovil dohled,“ uvedla advokátka.

Zadeh byl ve vazbě od 4. prosince 2016, kam jej poslal Městský soud v Brně.

Policie podnikatele obvinila, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Se Zadehem je obviněno ještě dalších pět lidí, včetně jednoho policisty. Zadeh je již obžalovaný z daňových úniků, hlavní líčení v současnosti probíhá před Krajským soudem v Brně. Kvůli tomuto skutku již byl jednou ve vazbě, Na svobodu se dostal díky kauci 150 milionů korun, kterou složil na začátku loňského roku. „Rozhodnutí soudu nechápeme. Můj klient ho bere tak, že jde o účelovou snahu ho psychicky zlomit. Okamžitě jsme proti tomu podali stížnost a budeme doufat, že nadřízený soud uzná absurdnost tohoto rozhodnutí,“ řekla Zadehova advokátka Kojzarová bezprostředně po jeho vzetí do vazby.

„Státní zástupce Michal Galát nebyl přítomen, nevíme, zda bude podávat stížnost,“ doplnila Kojzarová.

Dušan Šrámek