Na letištích v Německu v lednu a v únoru přistálo 1658 osob bez povolení, uvádí Die Welt Foto: archiv

Spolkový kriminální úřad: Počet krádeží, brutálních napadení a vraždění páchaných přistěhovalci roste

Přistěhovalci v Německu spáchali v roce 2016 více trestných činů, než v předešlém roce 2015 včetně 66 případů dokončených zabití se celkem 82 mrtvými oběťmi.Vyplývá to z čerstvé statistiky Spolkového úřadu pro kriminální vyšetřování (BKA). Mezi mrtvými jsou započteny i oběti vraždění na vánočním trhu v Berlíně. Podle mluvčí ministerstva je zvyšující se trend kriminality zjevný.

Přistěhovalci v Německu byli podle oficiální statistiky publikované v pátek 7. března 2017 podezřelí z celkem 295 000 trestných činů. Rok před tím tento údaj činil 209 000 trestných činů, uvádí deník Die Welt, který k tomu dodává, že statistiky nejsou zcela srovnatelné, protože v roce 2015 vycházela čísla z rozdílné databáze.

Nejvíce bylo v Německu zaznamenáno trestných činů padělání  (29%), krádeže (26%), následuje brutální napadení a útok (24%). Ve 450 případech byli migranti podezřelí ze spáchání trestných činů proti životu. Mezi nimi bylo 66 dokončených zabití s celkem 82 mrtvými oběťmi včetně zavražděných při masakru na vánočním trhu v Berlíně v prosinci 2016. Ve dvou třetinách případů  zločinů proti životu byli oběťmi také sami přistěhovalci, uvádí deník.

Výsledkem masakru, který provedl ukradeným polským kamionem přistěhovalec z Tuniska  Anis Amri 19. prosince 2016 v Berlíně na vánočním trhu, bylo 12 mrtvých a 48 zraněných. Před Tunisanem Anisem Amrim dvakrát bezvýsledně varovala německou  zpravodajskou službu 19. září a opět 11. října 2016 marocká tajná služba, která Němcům sdělila, že je napojen na organizaci Islámský stát a je připraven spáchat útok.

Statistika obsahuje žadatelé o azyl, azylanty, strpěné osoby

Podle deníku jsou přistěhovalci ve statistice definováni jako žadatelé o azyl v Německu, osoby s již uznaným statutem uprchlíka, osoby, které musí Německo na svém území strpět a osoby bez práva pobytu v Německu.

Podle deníku mluvčí ministerstva vnitra uvedla, že do konce dubna vyjde nová statistika na základě spolehlivých údajů z jednotlivých spolkových zemí. Jak dále deník uzavírá, mluvčí ministerstva vnitra potvrdila trend, že celkový počet zločinů migrantů v Německu se v roce 2016 oproti předešlému roku výrazně zvýšil.

Irena Válová